De prijzen van brandstof en boodschappen zijn flink gestegen. Ook zijn de kosten van energie erg hoog. Heeft u moeite om de vaste lasten te betalen, zoals de energierekening? Heeft u zorgen over geld? Dit kan iedereen overkomen en kan invloed hebben op uw hele leven. Daar hoeft niemand mee te blijven rondlopen. Vraag hulp.

Hieronder vindt u een overzicht van alle hulp die beschikbaar is in de gemeente Waalre bij geldzorgen. U hoeft het niet alleen te doen.

Geldfit voor persoonlijk advies

Voor veel mensen is het niet duidelijk waar ze terecht kunnen voor hulp bij geldzaken. Op de website geldfit.nl kunt u door korte tests en praktisch advies inzicht krijgen in uw financiële situatie. Spreekt u liever persoonlijk iemand? Dan kunt u ook gratis en anoniem bellen naar 0800-8115.

Hulp bij financiële zorgen

De consulenten van het CMD weten alles over de minimaregelingen die de gemeenten aanbiedt, kunnen u aanmelden voor schuldhulpverleningstrajecten en kunnen u in verbinding brengen met partnerorganisaties.

Heeft u schulden of dreigt u in de schulden te komen? Ontstaan er ook andere problemen door uw geldzorgen? Blijf er niet mee rondlopen. De consulenten van het CMD kijken graag met u mee voor hulp die past bij uw persoonlijke situatie. U kunt bij het CMD ook terecht voor vragen over zelfstandig blijven wonen, de opvoeding van uw kind, leerplicht, inkomensondersteuning of mantelzorg. Bij het CMD werken consulenten met kennis op verschillende vakgebieden. Iedere specialist heeft hiervoor een opleiding gevolgd.

Op maandag, dinsdag en donderdag van 09.00 tot 12.30 zijn er inloopspreekuren bij het CMD in het Medisch Centrum Aalst. U kunt ook het CMD mailen via cmd@waalre.nl of bellen tijdens telefonische spreekuren van 8.30 tot 12.00 uur via 040-2282500. Of vul het online formulier in via onderstaande knop. Een consulent van het CMD neemt dan contact met u op.

Direct regelen

Hulp van organisaties in de gemeente Waalre

Wist u dat er veel organisaties in de gemeente Waalre actief zijn om mensen met geldzorgen te helpen? Zij luisteren graag naar u om samen stappen te zetten. Of zodat u gewoon weer eens wat leuks kunt doen, zoals een sportactiviteit of een uitje. Samen zorgen we ervoor dat u weer grip op uw geld krijgt. Organisaties die daarbij kunnen helpen zijn bijvoorbeeld:

  • Cordaad Thuisadministratie om weer inzicht en grip te krijgen op uw financiën. Zij bieden buurtbemiddeling en hulp bij de financiële administratie.
  • De Voedselbank Waalre, als u moeite heeft om de boodschappen te betalen. Bij Voedselbank Aalst Waalre kunnen klanten van de Voedselbank zelf boodschappen doen met een winkelwagentje en zelf uitkiezen wat ze graag willen helpen.
  • Stichting Leergeld Valkenswaard-Waalre als het u moeite kost om uw kinderen te geven wat zij nodig hebben om mee te kunnen doen op school, met sport en cultuur. De stichting wil dat elk kind in Waalre kan meedoen op school en helpen daarvoor gezinnen die financieel krap zitten met bijvoorbeeld een 2e- hands fiets of refurbished computer voor thuis. Ook zijn zij actief rondom activiteiten op het gebied van sport en cultuur.
  • Het Diaconaal Noodfonds is er als u in directe financiële nood zit en nog niet de nodige hulp kreeg vanuit bestaande regelingen. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Het Diaconaal Noodfonds denkt graag met u mee.

Geldzaken en gemeentelijke regelingen

Heeft u een laag inkomen? Misschien zijn er wel regelingen van de gemeente voor mensen met een laag inkomen waar u recht op heeft. De gemeente helpt mensen onder andere met de volgende regelingen. Een uitgebreid overzicht vind u op de pagina Geldzaken.

Sociaal Raadsliedenwerk voor sociaaljuridische ondersteuning

Heeft u informatie of ondersteuning nodig op sociaaljuridisch gebied? Dan kunt u terecht bij het Sociaal Raadsliedenwerk van Lumens. U kunt hier terecht bij vragen over loon of uitkeringen, toeslagen, sociale voorzieningen, belastingaanslagen of invorderingen, beslagleggingen, minimaregelingen of een inkomens- en voorzieningencheck. Neem contact op via sociaalraadslieden@lumenswerkt.nl of het telefoonnummer 040-219 3300.

Hoge energielasten

Veel mensen hebben te maken met de gevolgen van gestegen energiekosten. Daarom verstrekt de gemeente een energietoeslag aan mensen met een laag inkomen en laag vermogen. Kijk hier voor meer informatie over de energietoeslag.

Daarnaast kunt u gratis advies krijgen van een energiecoach voor praktische tips om energie te besparen. Kijk hier om een afspraak te maken op de website van Energiebox.

Bent u daarmee niet voldoende geholpen? Of is uw inkomen te hoog voor de gemeentelijke regelingen rondom energie? Dan is er nog het Tijdelijk Noodfonds Energie voor inwoners die 8 tot 10 procent van het gezamenlijk bruto inkomen aan gas en stroom kwijt zijn.

Ondernemers

Heeft u een onderneming en heeft u problemen door schulden en achterstanden? Ondernemers kunnen via geldfit.nl/zakelijk meer inzicht krijgen in de stappen die gezet kunnen worden om hun bedrijf financieel gezond te houden of te krijgen.

Bovendien begeleiden de ervaren vrijwilligers van Over Rood ondernemers met geldzorgen in deze regio.