Meer over lokale politiek

Wil je meer weten over lokale politiek, raadslidmaatschap of invloed uitoefenen op lokaal beleid? Hier vind je lees- en kijktips over deze onderwerpen.

Prodemos

ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen, onder andere in de gemeente. Interessant zijn bijvoorbeeld:

Leeromgeving voor raadsleden

Gezamenlijk gemaakt door VNG, Ministerie van Binnenlandse Zaken, Vereniging voor raadsleden en de Vereniging van griffiers. De leeromgeving SkillsTown biedt een enorme schat aan informatie! Als je snel belangrijke kennis wil opdoen, volg je microcursussen over alle basale onderwerpen: bijvoorbeeld ‘Hoe ziet de gemeente eruit? (drie filmpjes van 2, 4 en 6 minuten), ‘Een krachtige raad’ (PDF) of ‘Wat doet een raadslid?’ (filmpje 2 minuten). Als belangstellende kies je bij het binnenkomen voor ‘overig’. Je hoeft geen account aan te maken om toegang te krijgen.

Vereniging voor raadsleden

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden stelt zich ten doel om raadsleden en gemeenteraden sterk en krachtig in positie te krijgen onder het motto 'Een sterke raad doet er toe'. Interessant zijn bijvoorbeeld:

Kennispunt Lokale Politieke Partijen

De website van Kennispunt Lokale Politieke Partijen bevat veel informatie bevat voor (alle) lokale politieke partijen in Nederland. Van het oprichten en organiseren van een lokale partij, tot inhoudelijke dossiers over veel voorkomende thema’s en een opleidings- en trainingsaanbod. Interessant zijn bijvoorbeeld:

Contact

Zou je mee willen draaien in een politieke partij? Politieke partijen zijn blij met nieuwe belangstellenden! Ze zullen je laten kennismaken met hun werk en als het klikt, is er vaak wel een rol voor je weggelegd: als fractievertegenwoordiger misschien, of op de achtergrond in de organisatie, bij de PR etcetera. Schroom dus niet om contact te zoeken!

Met de griffie van de gemeenteraad

Heb je een vraag over de gemeenteraadswerk, over hoe je mee zou kunnen doen of wil je eens sparren over jouw mogelijkheden? Neem dan contact op met de griffie via griffie@waalre.nl voor een oriënterend gesprek.