Zwerfafvalrapers

De gemeente Waalre kent een grote groep inwoners die vrijwillig zwerfafval opruimen en zo hun buurt schoonhouden. De gemeente probeert zwerfafval zoveel mogelijk te voorkomen door onder andere gastlessen te geven op de basisscholen, regelmatig de voorzieningen te evalueren en in contact te blijven met de inwoners. We waarderen deze inzet enorm!

Wil je ook in actie komen?

Ook jij kunt je aanmelden als zwerfafvalraper bij de gemeente. De gemeente zorgt voor een afvalknijper, handschoenen, hesjes en een vuilniszak. Je schrijft je in bij het gemeentehuis en krijgt dan de materialen mee. Gebruik je ze niet meer? Lever ze dan weer in.

De gemeente organiseert ook opschoondagen. Houdt de Schakel in de gaten voor de aankondiging hiervan! In ieder geval komen we in actie tijdens de Landelijke Opschoondag en de World Cleanup Day.

Wethouder van de Loo en enthousiaste inwoners met gevulde afvalzakken

Waar kun je het zwerfafval laten?

Het afval zit in speciale (zwerfafval) zakken en mag daarom in een zogeheten ‘blikvanger’ afvalbak in de openbare ruimte. Het afval mag je ook bij de gemeente aanmelden en dan komt de Ergon het ophalen. Tot slot kun je eventueel het afval ook scheiden en in de eigen container of PMD-zak doen. Een groot deel van het zwerfafval bestaat immers uit plastic.

Voorwaarden

  • Het ingezamelde zwerfafval is met een speciale zak ingezameld (zwerfafvalzakken, verkrijgbaar bij de gemeentebalie).
  • De zakken zijn dichtgeknoopt om wegwaaien van afval te voorkomen.
  • De zakken mogen niet in de openbare ruimte achtergelaten worden, met uitzondering van de blikvanger.
  • Als Ergon de zakken aan huis ophaalt, staat de zak bij de voordeur of in de voortuin in het zicht zodat Ergon deze kan meenemen.
  • Zakken met huishoudelijk (rest)afval neemt Ergon niet mee.

Aanhanger Schoon Waalre

De ‘Aanhanger Schoon Waalre’ is beschikbaar voor iedereen in de gemeente Waalre die de buurt schoon wil houden. Wil je een dagje samen met je buren, vrienden, sportclub, school of collega’s zwerfafval rapen? De aanhanger is gratis te leen.

De aanhanger is voorzien van allerlei handige spullen om zwerfafval te rapen: knijpers, handschoenen, veiligheidshesjes, afvalzakken en meer. Superhandig voor als je samen een dagje de buurt wilt opruimen. Zo houden we samen Waalre schoon, groen en mooi.

Bekijk voor meer informatie over de aanhanger op Aanhanger Schoon Waalre.