Vlieggeluid regio Eindhoven

In het luchtruim boven onze gemeente zijn geregeld vliegtuigen te zien en te horen. Vaak, maar niet altijd is dat vliegverkeer van de Vliegbasis Eindhoven / Eindhoven Airport. Volgens de luchtvaartregelgeving is vliegen boven bebouwde kom toegestaan, het is soms onvermijdelijk.

Hier zijn wel regels voor met bijvoorbeeld minimum vlieghoogten. Zowel Vliegbasis Eindhoven als Eindhoven Airport doen er alles aan om hinder van vliegbewegingen te beperken. In de luchtvaartregelgeving zijn tevens standaard vliegprocedures opgenomen. In verband met de vliegveiligheid kan en mag de verkeersleiding van Vliegbasis Eindhoven hiervan afwijken. Bijvoorbeeld voor het ontwijken van onweersbuien. Wanneer er speciale vluchten en/of oefeningen gepland zijn zal de omgeving daarvan via de media op de hoogte worden gesteld.

Routebewakingssysteem

Om te kunnen vaststellen wat de daadwerkelijke gevlogen routes en de daarbij behorende hoogtes zijn, heeft Eindhoven Airport in samenwerking met de Koninklijke Luchtmacht een Routebewakingssysteem (RBS).
Dit systeem functioneert op basis van vluchtgegevens en radarbeelden. Ook het klachtenbestand is gekoppeld aan het RBS. Het systeem is in staat de situatie van het luchtruim boven Eindhoven weer te geven, een specifieke situatie op een later tijdstip te analyseren, gegevens te koppelen en uiteindelijk rapporten te genereren.

Klachten Vliegbasis Eindhoven / Eindhoven Airport

Heeft u vragen of klachten over het vliegverkeer? Ga dan naar Samenopdehoogte.nl. Op deze site kunt u het actuele vliegverkeer volgen en kunt u een melding over geluid doen. Ook kunt u hier meer informatie vinden over oefeningen van de vliegbasis.