Vervoersvoorzieningen

In Waalre zijn er verschillende vervoersvoorzieningen. U kunt gebruikmaken van het openbaar vervoer, aangepast taxivervoer, vervoer door vrijwilligers, leerlingenvervoer en de fiets.

Openbaar vervoer

Bus

Bussen rijden dagelijks naar verschillende haltes in en buiten Waalre. Voor iedereen is de bus te gebruiken met een OV-chipkaart of door een kaartje te kopen bij de chauffeur (om te betalen kunt u alleen pinnen).

Bent u 65 jaar of ouder en heeft u een persoonlijke OV-chipkaart? Dan krijgt u automatisch 34 procent korting op alle busreizen.

Om uw reis te plannen kunt u kijken op www.hermes.nl en www.9292.nl.

Buurtbus

Iedereen kan van de buurtbus gebruikmaken. De buurtbus rijdt vanuit Aalst via Waalre naar Veldhoven Maxima Medisch Centrum en dezelfde route weer terug. De buurtbus stopt bij alle bushaltes en ook langs de route bij een opgestoken hand.

U kunt gebruikmaken van de buurtbus op maandag t/m vrijdag tussen 8.11 uur en 17.12 uur. Betalen doet u met de OV-chipkaart. U kunt ook een ritkaart of dalurendagkaart kopen bij de chauffeur (om te betalen kunt u alleen pinnen).

De dienstregeling en meer informatie kunt u vinden op www.buurtbuswaalre.nl.

Vervoer door vrijwilligers

Vervoersdienst Goed voor Mekaar Waalre

Vrijwilligers, met eigen auto, bieden praktische hulp en begeleiding bij vervoer. Deze vervoersdienst is voor mensen die zichzelf moeilijk kunnen verplaatsen en die geen gebruik kunnen maken van de (buurt)bus of niet in aanmerking komen voor een Wmo-vervoersvoorziening.

De vrijwilligers rijden van deur tot deur binnen een afstand van 25 kilometer. De kosten zijn € 3,00 voorrijkosten en € 0,35 per kilometer en eventuele parkeerkosten. U rekent af bij de vrijwillige chauffeur.

Meer informatie is te vinden op de website van Goed voor Mekaar Waalre.

Aangepast taxivervoer

Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (Taxbus)

Dit taxivervoer geldt van deur tot deur binnen de regio. U reserveert vooraf en maakt samen met andere reizigers gebruik van de taxi. De Taxbus is er voor mensen met een Wmo vervoersindicatie. Wmo-consulenten van het Centrum voor Maatschappelijke Deelname toetsen of iemand in aanmerking komt voor een Taxbus-pas.

U mag 25 kilometer reizen tegen het Wmo-kilometertarief. De Taxbus rijdt op zondag tot en met donderdag van 07.00 uur tot 00.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 07.00 uur tot en met 01.00 uur de volgende dag. Het opstaptarief is € 1,01. U betaalt ook € 0,181 voor iedere kilometer die u reist volgens de berekening van de kortste route met een maximum van 25 kilometer. Het vertrek- of aankomstadres moet in Waalre liggen. U kunt contant, bij voorkeur met gepast geld afrekenen in de taxi. Via bankafschrijving is ook mogelijk.

Meer informatie is te vinden op de website van Taxbus.

Taxivervoer Valys

Taxivervoer Valys is voor reizigers met een Wmo-pas. U kunt hiermee van deur tot deur reizen voor uitstapjes en (familie)bezoek buiten de regio Waalre. Het is ook geschikt voor rolstoelvervoer.

U kunt Valys gebruiken als u verder reist dan 25 kilometer. Dagelijks van 6.00 uur ’s ochtends tot 1.00 uur ’s nachts. Per kilometer betaalt u € 0,20 binnen een jaarlijks toegekend persoonlijk kilometerbudget. Daarna € 1,35 per kilometer. Betaling gaat via bankafschrijving. Eén begeleider mag gratis mee.

Meer informatie vindt u op de website van Valys.

Leerlingenvervoer

Het leerlingenvervoer is een bijdrage in de reiskosten of aangepast vervoer voor de leerling naar een onderwijsinstelling. Het is voor kinderen die niet of niet zelfstandig naar school kunnen reizen door hun beperking.

Meer informatie kunt u inwinnen bij het Centrum voor Maatschappelijke Deelname.

Fiets

Voor mensen die er graag op uit gaan met de fiets maar dit door een beperking niet meer zelf kunnen of durven, bestaat het initiatief Fietsmaatjes Aalst-Waalre. De fietstochten starten vanaf thuis, en kunnen 1 tot 3 uur duren. De tijd en dag is in onderling overleg. Kosten zijn € 4,00 per rit.

Meer informatie hierover is te vinden op de website van Fietsmaatjes Aalst-Waalre.

Reizen met OV-chipkaart

U kunt met een OV-chipkaart reizen per trein, bus, tram en metro. U zet een geldbedrag op uw OV-chipkaart. U kunt kiezen uit een anonieme OV-chipkaart en een persoonlijke OV-chipkaart. U kunt ook een abonnement op uw persoonlijke OV-chipkaart zetten. Meer informatie vind je op de website van OV-chipkaart.