Laden op eigen terrein als huurder of VvE-lid

In onze gemeente stimuleren we elektrisch rijden, omdat dit bijdraagt aan onze CO2- en duurzaamheidsdoelstellingen. Hierbij houden wij ons aan de zogenoemde ‘ladder van laden’. Dit betekent dat we de laadbehoefte zoveel mogelijk willen opvangen op privéterrein (zoals een oprit) en daarna pas op openbare plekken.

Hierdoor blijft het aantal extra te plaatsen laadpalen in de openbare ruimte beperkt. Dit geldt niet alleen voor eigen parkeervoorzieningen bij koopwoningen, maar ook voor huurwoningen of voor een Vereniging van Eigenaren (VvE). Heeft u een huurwoning of bestaat er een VvE, dan moet u de plaatsing van een laadpaal altijd afstemmen met bijvoorbeeld de verhuurder, medehuurders of VvE-leden.

Voordelen eigen laadpaal

Een thuislaadpunt voor uw elektrische auto heeft meerdere voordelen ten opzichte van het laden bij een openbare laadpaal.

  • Zo kunt u gegarandeerd laden en parkeren en hoeft u niet op zoek naar een beschikbare laadpaal bij u in de wijk.
  • U kunt misschien een koppeling maken met uw zonnepanelen, waardoor uw laadverbruik (deels) opgevangen wordt door uw eigen opgewekte duurzame energie.

Thuislaadpunten zijn er in allerlei vormen en maten. Ook zitten er grote verschillen tussen de functionaliteit, eigenschappen en prijs van thuislaadpunten. Daarnaast moet u rekening houden met de kosten van de installatie en de afstemming met uw verhuurder, medehuurders of VvE-leden.

Ga voor algemene informatie over elektrisch rijden en de voordelen naar de websites van Milieu Centraal en Nederland Elektrisch.

Bent u een huurder?

Als huurder van een woning en/of parkeerplaats zijn er verschillende mogelijkheden voor een thuislaadpunt.

  • Overleg ten eerste altijd met uw verhuurder. Vaak is deze bereid om mee te denken. U kunt dan afspraken maken over wie de kosten voor het thuislaadpunt betaalt.
  • In sommige gevallen is het mogelijk om het thuislaadpunt mee te nemen naar een nieuwe woning of om het achter te laten voor de volgende huurder.
  • Ook kunt u op zoek gaan naar aanbieders van thuislaadpunten die specifiek gericht zijn op huurders. Er zijn verschillende bedrijven die deze service aanbieden en u kunnen helpen met het vinden van een geschikt thuislaadpunt voor uw situatie.

Bent u woningeigenaar en lid van een VvE?

Er zijn mogelijkheden om als VvE gezamenlijk een oplossing te vinden. Wanneer u als VvE gezamenlijk een thuislaadpunt wilt realiseren, is het belangrijk om goed te communiceren en een gedegen plan te presenteren aan de andere leden in de VvE.

Meer informatie en een overzicht van alle stappen die u dient te nemen vindt u op VvE laden.