Rijbewijs aanvragen/verlengen bij gemeente

Een rijbewijs aanvragen of verlengen bij de gemeente kan alleen op afspraak. U kunt uw rijbewijs dan 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk ophalen. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Wilt u liever uw rijbewijs online verlengen? Kijk dan op de pagina Rijbewijs online verlengen bij RDW.

Afspraak maken

Meenemen

  • Bij vernieuwing (verlenging): het rijbewijs dat u al hebt.
  • Bij eerste aanvraag of vermissing: een paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument.
  • Een recente pasfoto (max. 6 maanden oud). Let op de eisen.
  • Geld of een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag.

Prijs

Soort rijbewijs Prijs
Kosten aanvraag rijbewijs
Rijbewijs € 51,10
Spoedaanvraag € 39,65 extra
Vermist rijbewijs geen extra kosten

Gezondheidsverklaring

In een aantal gevallen hebt u een verklaring van rijgeschiktheid nodig. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent, een beperking hebt die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor een extra categorie (vrachtwagen of bus of motor). Dit heet een gezondheidsverklaring.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs vermist? Een vermist rijbewijs kunt u online melden bij de RDW. Het rijbewijs is dan direct ongeldig. Na registratie van de melding, ontvangt u een hiervan een bevestiging. Vervolgens kunt u een afspraak maken bij de gemeente om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Ook is het nog steeds mogelijk om de vermissing van het rijbewijs bij de gemeente door te geven. Dit gebeurt dan direct bij de aanvraag van het nieuwe rijbewijs.

Spoedprocedure

Hebt u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 13.30 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 08.30 uur afhalen. Is de spoedaanvraag na 13.30 uur gedaan, dan kunt u het rijbewijs na 2 werkdagen ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Rijbewijs aanvragen als 17-jarige

Vraagt u als 17-jarige het rijbewijs aan? Dan moet u eerst de begeleiderspas aanvragen. Anders kunt u geen rijbewijs aanvragen. U hoeft de begeleiderspas nog niet in bezit te hebben. De gemeente kan zien of de aanvraag is geregistreerd.