Een rijbewijs aanvragen of vernieuwen kan alleen op afspraak. U kunt uw rijbewijs 5 werkdagen na de aanvraag ook persoonlijk ophalen. Ook hiervoor moet u een afspraak maken. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Afspraak maken

Meenemen

  • Bij vernieuwing (verlenging): het rijbewijs dat u al hebt;
  • Bij eerste aanvraag of vermissing: een paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument;
  • Een recente pasfoto. Let op de eisen;
  • Geld of een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag;

Kosten

Soort rijbewijs Prijs
Kosten aanvraag rijbewijs
Rijbewijs € 39,45
Spoedaanvraag € 34,10 extra
Vermist rijbewijs € 20,40 extra

Gezondheidsverklaring

In een aantal gevallen hebt u een verklaring van rijgeschiktheid nodig. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent, een beperking hebt die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor een extra categorie (vrachtwagen of bus of motor). Dit heet een Gezondheidsverklaring.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs doet u meteen aangifte van vermissing bij de gemeente.

Spoedprocedure

Hebt u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 13.30 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 08.30 uur afhalen. Is de spoedaanvraag na 13.30 uur gedaan, dan kunt u het rijbewijs na 2 werkdagen ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach. U moet minimaal 1 en mag maximaal 5 coaches laten registreren. De begeleiders ontvangen een begeleiderspas. Deze pas vraagt u aan bij de RDW.