Een identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente. Vijf werkdagen na de aanvraag kunt u de identiteitskaart persoonlijk ophalen. Zowel voor de aanvraag als voor het ophalen maakt u een afspraak. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Afspraak maken

Meenemen

  • Alle paspoorten en ID-kaarten in uw bezit. Ook als ze zijn verlopen.
  • Een recente pasfoto (max. 6 maanden oud). Let op de eisen.
  • Geld of een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag.

Kinderen jonger dan 12 jaar moeten daarnaast meenemen:

  • Schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag heeft: Toestemmingformulier aanvraag identiteitskaart (PDF, 73.7 kB) kind tot 12 jaar, geprint en ondertekend,
  • Origineel identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft;

Kinderen moeten aanwezig zijn bij het aanvragen én bij het ophalen van hun eigen identiteitskaart.

Prijs

Leeftijd Prijs Prijs bij spoed Geldigheid
Prijs en geldigheid identiteitskaart
0-18 jaar € 40,90 € 98,00 5 jaar
Vanaf 18 jaar € 75,80 € 132,90 10 jaar

Spoedprocedure

Heeft u uw identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u de identiteitskaart vóór 13.30 aanvraagt, kunt u die de volgende werkdag vanaf 08.30 uur ophalen. Is de spoedaanvraag na 13.30 uur gedaan, dan kunt u de identiteitskaart na 2 werkdagen ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen

Is uw identiteitskaart kwijt of gestolen? U kunt digitaal aangifte van vermissing doen bij de gemeente.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En hebt u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U hebt een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. U kunt dit regelen bij de Marechaussee.

DigiD

Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.