Een paspoort is een reisdocument waarmee u zich ook kunt identificeren. U kunt met een paspoort naar alle landen van de wereld reizen. Voor sommige landen hebt u bovendien een visum nodig.

Afspraak maken

Meenemen

  • Alle paspoorten en ID-kaarten in uw bezit. Ook als ze zijn verlopen;
  • Een recente pasfoto. Let op de eisen;
  • Geld of een bankpas

Kinderen jonger dan 18 jaar moeten daarnaast meenemen:

  • Schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag heeft: Verklaring toestemming aanvraag paspoort minderjarige, geprint en ondertekend;
  • Een origineel identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft.
  • Kinderen moeten aanwezig zijn bij het aanvragen én bij het ophalen van hun eigen paspoort. 

Een paspoort vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente. Vijf werkdagen na de aanvraag kunt u het paspoort persoonlijk ophalen. Zowel voor de aanvraag als voor het ophalen maakt u een afspraak. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Prijs en geldigheid

Prijs en geldigheid paspoort
Voor wie Prijs Geldig
0 – 18 jaar € 52,00 5 jaar
Vanaf 18 jaar € 65,30 10 jaar
Spoedaanvraag € 47,55 extra  

Spoedprocedure

Heeft u uw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het paspoort vóór 13.30 aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 08.30 uur ophalen. Is de spoedaanvraag na 13.30 uur gedaan, dan kunt u het paspoort na 2 werkdagen ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? U kunt digitaal aangifte van vermissing doen bij de gemeente.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. U regelt het bij de Marechaussee.