Een paspoort is een reisdocument waarmee u zich ook kunt identificeren. U kunt met een paspoort naar alle landen van de wereld reizen. Voor sommige landen hebt u bovendien een visum nodig.

Afspraak maken

Een paspoort vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente. Vijf werkdagen na de aanvraag kunt u het paspoort persoonlijk ophalen. Zowel voor de aanvraag als voor het ophalen maakt u een afspraak. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Meenemen

  • Alle paspoorten en ID-kaarten in uw bezit. Ook als ze zijn verlopen.
  • Een recente pasfoto (max. 6 maanden oud). Let op de eisen.
  • Geld of een bankpas.

Kinderen jonger dan 18 jaar moeten daarnaast meenemen:

  • Een schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag heeft: Verklaring toestemming aanvraag paspoort (PDF, 74.0 kB) minderjarige, geprint en ondertekend.
  • Een origineel identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft.

Kinderen moeten aanwezig zijn bij het aanvragen én bij het ophalen van hun eigen paspoort.

Prijs

Leeftijd Prijs Geldigheid
Prijs en geldigheid paspoort
0-18 jaar € 63,40 5 jaar
Vanaf 18 jaar € 83,85 10 jaar
Spoedaanvraag € 57,10 extra  

Spoedprocedure

Heeft u uw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het paspoort vóór 13.30 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 08.30 uur ophalen. Is de spoedaanvraag na 13.30 uur gedaan, dan kunt u het paspoort na 2 werkdagen ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? U kunt digitaal aangifte van vermissing doen bij de gemeente.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. U regelt het bij de Marechaussee.