Ondernemers en coronavirus

Het coronavirus heeft enorme gevolgen voor bedrijven en zzp’ers. Hieronder staat een overzicht van de maatregelen en ondersteuning door gemeente en landelijke overheid voor ondernemers die door de coronacrisis in problemen komen.

Wat doet de gemeente Waalre voor ondernemers?

Uitkering voor zelfstandig ondernemers

De tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo) is  per 1 oktober 2021 gestopt. Heeft u als ondernemer daarna nog steeds tijdelijke financiële problemen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Deze ondersteuning verloopt via de gemeente Veldhoven.

De bestaande Bbz-regeling is vereenvoudigd en verlengd  tot 1 april 2022.. Doe de gratis check op krijgikbbz.nl om te zien of u hiervoor in aanmerking komt. Of bel de gemeente voor een afspraak via het korte telefoonnummer van de gemeente Veldhoven 14 040. De gemeente Veldhoven voert deze regeling namelijk voor de gemeente Waalre uit.

Gemeentelijke belastingen 2022

In februari 2022 zijn de  aanslagen gemeentelijke belastingen 2022 verzonden. Indien u gebruikt maakt van automatische incasso dat wordt het bedrag in 8 termijnen van uw rekening afgeschreven. Maakt u geen gebruik van automatische incasso dan dient de aanslag uiterlijk 31 mei 2022 betaald te zijn. Mocht u door omstandigheden niet in staat zijn de aanslag te betalen neem dan tijdig contact op met het team invordering. Dit kan via de mail administratie@waalre.nl of telefonisch via 040-2282500.

Hulp bij financiële problemen

Komt u door de coronacrisis in grote financiële problemen en lukt het niet meer om deze zelf op te lossen? Aarzel niet en zoek dan hulp, voordat de problemen te groot worden. Neem contact op met het Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) van de gemeente via 040-2282500 of cmd@waalre.nl.

Landelijke regelingen

Rondom het coronavirus heeft het kabinet een noodpakket voor economie en banen opgezet. Dit pakket bestaat uit tal van maatregelen die ondernemers tijdens deze crisis financieel ondersteunen. Kijk op de website van Rijksoverheid voor meer informatie over dit noodpakket.

Waar kunt u terecht met vragen? 

Op de website van de Kamer van Koophandel vindt u uitgebreide informatie over landelijke regelingen en mogelijkheden. Ook kunt u bellen met het Kamer van Koophandel Adviesteam: 0800-2117. Kijk voor antwoorden op veelgestelde vragen van ondernemers en werkgevers op de website van de Rijksoverheid.

Ook kunt u terecht op de website van Brainport Eindhoven en Rijksdienst voor ondernemend Nederland. Heeft u als ondernemer andere vragen? Dan kunt u mailen naar de bedrijfscontactfunctionaris via rjongen@waalre.nl.