Ondernemers en coronavirus

Let op!Veel ondernemers hebben financiële problemen door de coronacrisis. Hierdoor kunnen zij kwetsbaarder zijn voor criminelen die de onderneming willen gebruiken als criminele ontmoetingsplaats of als investering om geld wit te wassen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is daarom samen met VNO-NCW / MKB-Nederland, diverse brancheorganisaties en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) de campagne ‘Blijf Alert’ gestart.

Lees meer over de campagne 'Blijf Alert'.

Het coronavirus heeft enorme gevolgen voor bedrijven en zzp’ers. Hieronder staat een overzicht van de maatregelen en ondersteuning door gemeente en landelijke overheid voor ondernemers die door de coronacrisis in problemen komen.

Wat doet de gemeente Waalre voor ondernemers? 

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Tozo stopt definitief per 1 oktober 2021. Heeft u als ondernemer daarna nog steeds tijdelijke financiële problemen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Deze ondersteuning verloopt via de gemeente Veldhoven.

De bestaande Bbz-regeling wordt aangepast van 1 oktober 2021 tot 1 januari 2022. U kunt de ondersteuning aanvragen voor maximaal 3 maanden. Doe de gratis Bbz-scan om te zien of u hiervoor in aanmerking komt. Of bel de gemeente voor een afspraak via het korte telefoonnummer van de gemeente Veldhoven 14 040. De gemeente Veldhoven voert deze regeling namelijk voor de gemeente Waalre uit.

Gemeentelijke belastingen 2021

Eind februari 2021 zijn de  aanslagen gemeentelijke belastingen 2021 verzonden. Indien u gebruikt maakt van automatische incasso dat wordt het bedrag in 8 termijnen van uw rekening afgeschreven. Maakt u geen gebruik van automatische incasso dan dient de aanslag uiterlijk 31 mei 2021 betaald te zijn. Mocht u door omstandigheden niet in staat zijn de aanslag te betalen neem dan tijdig contact op met het team invordering. Dit kan via de mail administratie@waalre.nl of telefonisch via 040-2282500.

Hulp bij financiële problemen

Komt u door de coronacrisis in grote financiële problemen en lukt het niet meer om deze zelf op te lossen? Aarzel niet en zoek dan hulp, voordat de problemen te groot worden. Neem contact op met het Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) van de gemeente via 040-2282500 of cmd@waalre.nl.

Gemeente staat winterterrassen toe

In 2020 werd besloten om uitbreiding van terrassen bij horecazaken toe te staan, ook op gemeentegrond. Dit was een tegemoetkoming aan de vraag van de horeca om meer ruimte te creëren, met het oog op de 1,5-meter samenleving. Nu de 1,5-metermaatregel is komen te vervallen en het coronatoegangsbewijs is ingevoerd, is besloten om een nieuwe richtlijn te gebruiken. Vanaf vrijdag 15 oktober 2021 vervalt de toestemming voor de verruimde terrassen en gaat de nieuwe richtlijn in.

Winterterrassen volgens de terrasvergunning worden toegestaan tot de huidige maatregelen worden opgeheven, of tot op een nader te bepalen datum.

Op de terrassen mogen parasols en terrasverwarming worden geplaatst. De horecabranche is gevraagd om dit vooraf voor te leggen aan de gemeente.

De toestemming voor tijdelijke tenten, overkappingen, doeken etcetera komt per 15 oktober 2021 te vervallen. De horecabranche heeft een extra week (tot uiterlijk vrijdag 22 oktober 2021) de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe richtlijn.

Landelijke regelingen

Rondom het coronavirus heeft het kabinet een noodpakket voor economie en banen opgezet. Dit pakket bestaat uit tal van maatregelen die ondernemers tijdens deze crisis financieel ondersteunen. Kijk op de website van Rijksoverheid voor meer informatie over dit noodpakket.

Waar kunt u terecht met vragen? 

Op de website van de Kamer van Koophandel vindt u uitgebreide informatie over landelijke regelingen en mogelijkheden. Ook kunt u bellen met het Kamer van Koophandel Adviesteam: 0800-2117. Kijk voor antwoorden op veelgestelde vragen van ondernemers en werkgevers op de website van de Rijksoverheid.

Ook kunt u terecht op de website van Brainport Eindhoven en Rijksdienst voor ondernemend Nederland. Heeft u als ondernemer andere vragen? Dan kunt u mailen naar de bedrijfscontactfunctionaris via rjongen@waalre.nl.