Het omgevingsplan bevat de gemeentelijke regels over activiteiten die gevolgen hebben voor de fysieke leefomgeving. Daarmee bedoelen wij de omgeving om u heen zoals gebouwen, wegen, water, natuur, bodem, lucht, geur en geluid. Het omgevingsplan maakt duidelijk wat er mag en kan in een gebied. Zo staan hierin regels voor het bouwen van een bedrijf, het kappen van bomen en de aanleg van een weg. Een omgevingsplan heeft een relatie met de Omgevingsvisie van de gemeente Waalre. In de Omgevingsvisie (PDF, 12.2 MB) staat welke keuzes zijn gemaakt voor de toekomst.

Voor 1 januari 2024 stonden de juridische regels uit het omgevingsplan in allerlei verschillende bestemmingsplannen. Door het in werking treden van de Omgevingswet vervangt het omgevingsplan alle bestemmingsplannen van de gemeente Waalre die nog in werking zijn en de verordeningen over bijvoorbeeld geur, monumenten en bouwen. Alle geldende Waalrese bestemmingsplannen vormen samen één nieuw tijdelijk Omgevingsplan van rechtswege, dat gaat gelden tot dat de gemeente Waalre een nieuw definitief Omgevingsplan voor de gehele gemeente heeft. Tevens bevat het omgevingsplan oude rijksregels over die zijn overgegaan naar de gemeente (de bruidsschat).

Vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn de nog geldende ruimtelijke plannen uit ruimtelijkeplannen.nl te zien in het Omgevingsloket. Ruimtelijkeplannen.nl blijft nog tot 1 januari 2026 beschikbaar, maar wie ruimtelijkeplannen.nl wil raadplegen, wordt doorgestuurd naar ‘Regels op de kaart’ in het Omgevingsloket. Daar ziet iedereen de regels uit nog geldende bestemmingsplannen en nieuwe omgevingsdocumenten.

Let op: de gemeente heeft tot 2032 de tijd om al deze regels over te zetten naar het definitieve omgevingsplan. Tot die tijd zijn mogelijk niet alle regels zichtbaar in het Omgevingsloket. Het definitieve omgevingsplan moet er uiterlijk 1 januari 2032 zijn.

Informatiebijeenkomst

Op 20 augustus vindt om 18.00 uur een informatiebijeenkomst plaats voor inwoners over het nieuwe omgevingsplan dat we maken voor de woonwijken, het bedrijventerrein het Broek en kantorenpark Diepenvoorde. U kunt zich hiervoor aanmelden via omgevingsplan@waalre.nl

Het omgevingsplan bekijken

Wilt u een omgevingsplan inzien? Dat kan online via Regels op de kaart.

  1. Vul hier een adres naar keuze in, of klik op de kaart op een plek naar keuze.
  2. Selecteer vervolgens het meest actuele omgevingsplan in de menubalk links. U ziet nu de kaart en de regels die hier gelden onder ‘Plekinfo’. Wanneer er een gewijzigd ontwerp ter inzage ligt, kunt u deze terugvinden onder het uitvouwmenu welke standaard staat ingesteld op het omgevingsplan wat in werking is.
  3. Als u alle regels wilt zien die op deze plek gelden kiest u voor het tabblad ‘Regels’. Hier vindt u meer uitleg en kunt u ook de zoekfunctie gebruiken.
  4. Onder het tabblad 'Toelichting' vindt u de toelichting bij deze regels. Deze toelichting bevat een verduidelijking waar de regels over gaan.

Heeft u hulp nodig met het lezen van het omgevingsplan? Kijk dan voor een instructie op Regels op de kaart of kijk voor hulp op omgevingswet.overheid.nl.

Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de gemeente via 040-2282500.

Aanpassingen in het omgevingsplan

Onze omgeving verandert snel. Soms is het nodig om voor zo’n verandering nieuwe regels vast te leggen. Dan kan het nodig zijn om het omgevingsplan aan te passen. Dat heet het wijzigen van het omgevingsplan. Het omgevingsplan moet bijvoorbeeld worden gewijzigd als de gemeente wil toestaan om woningen te bouwen op een plek waar dit nu niet mag, bijvoorbeeld omdat nu een bedrijventerrein is. Als de gemeente het omgevingsplan wil aanpassen, kan dit gevolgen hebben voor (de toekomst van) uw omgeving.

Wij kunnen niet zomaar het omgevingsplan aanpassen. Daarvoor moet de gemeente een verplichte procedure volgen, net als voorheen onder de Wet ruimtelijke ordening. Zo moet de gemeente betrokken personen en bedrijven betrekken bij de voorbereidingen van het wijzigen van het omgevingsplan. Dit wordt ook wel participatie of de omgevingsdialoog genoemd. Ook moet de gemeente de mogelijkheid geven om te reageren op de wijzigingen.

Wilt u meer weten over de procedure? Kijk dan op deze pagina onder 'Hoe ziet de procedure eruit?'. Wilt u weten met welke aanpassingen wij nu bezig zijn? Kijk op deze pagina onder 'Overzicht wijzigingen omgevingsplan’.

Het omgevingsplan hoeft niet altijd gewijzigd te worden als een initiatief niet past in het omgevingsplan. Soms kan een ontwikkeling ook toegestaan worden met een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (Bopa). Ga hierover in gesprek met je contactpersoon bij de gemeente.

Blijf op de hoogte van plannen

Als de gemeente een omgevingsplan wil veranderen, maakt zij dat bekend op de eigen website. Ook kunt u zich aanmelden voor Berichten over uw Buurt van Overheid.nl. U krijgt dan een bericht als er bekendmakingen van de overheid zijn over uw omgeving. Of u kunt op zoek gaan naar eerder gepubliceerde aankondigingen.

Overzicht wijzigingen omgevingsplan

Hieronder komt een overzicht van wijzigingen van het omgevingsplan en de link naar de publicatie op officielebekendmakingen.nl.

Nota van Uitgangspunten voor nieuw omgevingsplan voor woonwijken, bedrijventerrein het Broek en kantorenpark Diepenvoorde

Voor de centra van Waalre dorp en Aalst is het nieuwe omgevingsplan al van kracht. Een volgende stap is om alle woonwijken, bedrijventerrein het Broek en kantorenpark Diepenvoorde in het nieuwe omgevingsplan op te nemen. Hiervoor stelt de gemeente eerst een Nota van Uitgangspunten op, waarin de uitgangspunten staan voor het nieuwe plan. Het belangrijkste uitgangspunt is dat het plan zoveel mogelijk beleidsneutraal wordt opgesteld, waardoor er niet veel zaken veranderen. Wel zijn er enkele aanpassingen die we als gemeente willen doorvoeren. Deze worden ook beschreven in de Nota van Uitgangspunten.

Informatiebijeenkomsten

Op 20 augustus is er om 18.00 uur een informatiebijeenkomst over deze Nota van Uitgangspunten in het Huis van Waalre. We bespreken dan de belangrijkste veranderingen en zijn benieuwd naar uw reactie. Aanmelden kan via omgevingsplan@waalre.nl

Op 18 augustus is er een informatieavond speciaal voor ondernemers en eigenaren van kantoren en bedrijven. Zij worden apart benaderd.

De Nota van Uitgangspunten zal in oktober 2025 door de raad worden vastgesteld. De ambitie is om het nieuwe omgevingsplan in maart 2026 gereed te hebben.

Ontwerp wijziging omgevingsplan

Het ontwerp Omgevingsplan gemeente Waalre, wijziging Wonen & bosvilla-gebieden is het volgende plan dat in 2025 ter inzage komt. Het betreft een consoliderend plan. Er worden geen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk gemaakt.

Vastgestelde wijziging omgevingsplan

Op 25 maart 2025 is het de wijziging van het omgevingsplan, wijzigingsgebied Centrum Wonen vastgesteld. Dit plan is op 8 april gepubliceerd en bekend gemaakt. Het plan is te vinden in het Gemeenteblad en via de viewer Regels op de kaart op de website van het Omgevingsloket.

Hoe ziet de procedure eruit?

Een omgevingsplan maken we altijd via een vaste manier van werken. Omdat er rechten en plichten uit het plan voortvloeien, bestaat er een wettelijke procedure voor het vaststellen van een omgevingsplan. Op verschillende momenten kunt u invloed hebben. Hieronder leest u meer over de verschillende stappen. Over wanneer u invloed heeft en wat u dan kunt doen.

1. Bekendmaking vooraf

De gemeente maakt eerst bekend dat we van plan zijn om het omgevingsplan te wijzigen en waarom. Dat doen we in het digitale Gemeenteblad via de website officielebekendmakingen.nl, op de gemeentelijke website en in de Schakel. Hierin moet de gemeente ook vertellen hoe de omgeving wordt betrokken. Dat heet participatie of omgevingsdialoog. De initiatiefnemer of de gemeente geeft aan hoe zij de participatie gaat vormgeven en hoe belanghebbenden kunnen participeren.

2. Ontwerp-wijzigingsbesluit omgevingsplan

Voor gemeentelijke plannen maakt de gemeente een ontwerp omgevingsplan. Voordat we dat ter inzage leggen moet de gemeente belanghebbenden betrekken. Dit noemen we participatie of omgevingsdialoog. Dit zijn veelal inwoners, eigenaren en ondernemers in het plangebied, of in de buurt van het plangebied.

Voor plannen op verzoek van een initiatiefnemer is de initiatiefnemer verantwoordelijk voor het maken van een ontwerp omgevingsplan. In dat geval wordt aan de initiatiefnemer gevraagd om het plan voor te leggen aan de belanghebbenden.

De gemeente stelt een ontwerp wijzigingsbesluit omgevingsplan op en legt dit ter inzage. Daarin wordt ook aangegeven wat er met de reacties uit het participatieproces is gedaan. Het ontwerp omgevingsplan is 6 weken lang in te zien via de website Omgevingswet. De periode wordt vooraf bekend gemaakt op de website officielebekendmakingen, op de gemeentelijke website en in de Schakel.

Een ieder kan tijdens die 6 weken zijn mening (zienswijze) geven over het plan. Daarna maakt de gemeente (of de initiatiefnemer) een definitief omgevingsplan.

3. Vaststellen wijzigingsbesluit omgevingsplan

De gemeenteraad stelt de wijziging van het omgevingsplan vast. Het verslag van de participatie wordt hierin opgenomen. Ook alle ingediende zienswijzen staan dan op de agenda. Is de raad het eens met een zienswijze? Het kan zijn dat de raad het ontwerpplan dan aanpast. Meestal stelt de gemeenteraad het omgevingsplan binnen 12 weken na het ter inzage leggen van het ontwerp omgevingsplan vast.

Het vastgestelde omgevingsplan leggen we ook 6 weken ter inzage. Het vaststellingsbesluit wordt gepubliceerd op de website officielebekendmakingen, op de gemeentelijke website en in de Schakel. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend wordt geïnformeerd.

Bent u het niet eens met het besluit, dan kunt u binnen 6 weken beroep aantekenen bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 AE Den Haag.

Wilt u tegenhouden dat er al gebouwd wordt? Als u beroep heeft ingesteld, kunt u een ‘verzoek om een voorlopige voorziening’ indienen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 AE Den Haag. Wordt dat verzoek toegekend? Dan treedt het omgevingsplan pas in werking als de Raad van State definitief uitspraak heeft gedaan op de beroepschriften. Als er geen beroep meer open staat tegen het omgevingsplan, is het plan onherroepelijk. Er zijn dan geen inspraakmogelijkheden meer.

De herziening van een omgevingsplan vraagt om een zorgvuldige procedure. Dit duurt minimaal negen maanden, maar vaak een jaar of nog langer. Wanneer u wilt weten of een omgevingsplan wordt herzien, kunt u contact opnemen met de gemeente. Plannen die in voorbereiding zijn kunt u vinden op deze webpagina.