Een slecht geïsoleerde woning verliest warmte via muren, ramen, vloer en dak. Om het toch comfortabel te hebben, gaat de thermostaat omhoog. Zonde van het geld en de energie. Er zijn veel materialen die dit energieverlies kunnen beperken, daarmee de energierekening kunnen verlagen en tegelijk het comfort van jouw woning verhogen. Goede isolatie is tevens de eerste stap naar een aardgasvrije woning.

Spouwmuurisolatie is één van deze mogelijkheden. Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur opgevuld met isolatiemateriaal. Dit is de goedkoopste, snelste en makkelijkste optie om jouw woning te isoleren. En het levert ook veel op! Een warm en duurzaam huis met een lagere energierekening.

Let op!Wist je dat een gemiddelde woning al snel 20 procent van zijn warmte verliest via de muur? Spouwmuurisolatie zorgt daarom voor een flinke daling van de energierekening.

Hoe ga ik te werk?

Niet ieder huis heeft een spouwmuur. Huizen die gebouwd zijn voor 1920 hebben vaak alleen enkelsteens muren. Ga daarom na of spouwmuurisolatie een goede maatregel is voor jouw woning. Controleer of jouw gevel een spouw (tussenruimte) heeft van vier tot zes centimeter en of deze al gevuld is met isolatiemateriaal. Het kan zijn dat het huidig isolatiemateriaal toe is aan vervanging. U kunt hier gemakkelijk een check doen.

Een spouwmuur laten isoleren kun je het beste aan een professioneel bedrijf overlaten. Bij verkeerde of niet nauwkeurige plaatsing kunnen er namelijk verschillende problemen ontstaan, zoals koude plekken of vochtdoorslag. Daarnaast bespaar je weinig tot geen kosten door zelf een spouwmuur te isoleren. De werkzaamheden van spouwmuurisolatie duren gemiddeld maar één dag.

Wil je aan de slag met een isolatiebedrijf? Start dan met het aanvragen van offertes om het aanbod te vergelijken. Ook kan je een kijkje nemen op www.wij-isoleren.nl voor een overzicht van alle isolatiebedrijven in de buurt.

Meer informatie nodig?

Het Regionaal Energieloket staat klaar voor al jouw vragen over isolatie via telefoonnummer 088-525 41 10.

Hoeveel kost het en wat bespaar ik?

Spouwmuurisolatie is een eenmalige investering, waar je jaarlijks profijt van hebt op de energierekening. Daarbij verhoogt isolatie de waarde van jouw woning. De kosten voor een spouwmuurisolatie komen neer op ongeveer € 2.000 voor een gemiddelde hoekwoning. Jaarlijks bespaar je zo’n € 650 aan energiekosten.

Wil je de kosten en baten van deze energiebesparende maatregel goed afwegen? Gebruik dan deze rekenmethode van Milieu Centraal.

Subsidies en regelingen

Investeringssubsidie Duurzame Energie

Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie (glas, dak, vloer, muur, gevel) en duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp).

Laag BTW tarief voor isolatiewerkzaamheden

Ga je aan de slag met een isolatiebedrijf? Voor vloer-, bodem-, dak- en gevelisolatie en het aanbrengen van isolatieglas geldt een laag btw-tarief op het arbeidsloon. Op de website van de Belastingdienst lees je hoe dit in zijn werk gaat.