Regenpijp afkoppelen

Afgekoppelde regenpijp

Met het afkoppelen van de regenpijp, vang je het regenwater in je eigen tuin op en bespaar je op het gebruik van drinkwater. Waar het eerder gebruikelijk was om het regenwater via de regenpijp het riool in te laten stromen, kan de zuiveringsinstallatie het teveel aan regenwater in het riool tegenwoordig niet meer aan. Daardoor kun je wateroverlast in de straat krijgen. De oplossing: regenwater opvangen in jouw eigen tuin.

Zo voorkom je verdere wateroverlast en bespaar je op het gebruik van kraanwater, wanneer je bijvoorbeeld de planten in de tuin water wilt geven. Er zijn diverse opties om het regenwater goed op te vangen, nadat je de regenpijp hebt afgekoppeld. Een regenton [link naar artikel over de regenton], laagte in de tuin maken, een regenwatervijver aanleggen en een infiltratievoorziening aanleggen. Helemaal duurzaam is een combinatie van deze oplossingen in jouw tuin.

Hoe ga ik te werk?

Wanneer het veel regent, houdt jouw tuin door het afkoppelen van de regenpijp een deel van het regenwater vast. Het deel dat je vasthoudt, gaat niet naar het riool en hoeft niet gezuiverd te worden.

Regenpijp afkoppelen

Wil je de regenpijp afkoppelen? Reken dan eerst uit hoeveel vierkante meter dakoppervlak je afkoppelt. De regen die op het dak valt, komt namelijk in de regenpijp terecht. Dit oppervlakte is belangrijk voor de manier waarop je het water wil opvangen. In een regenton kun je bijvoorbeeld niet al het water kwijt dat normaal gesproken naar de riolering zou gaan.

Welke opties zijn er?

  1. Regenton: een ton waarin je het regenwater op kunt slaan. Op deze manier ga je wateroverlast tegen en heb je gratis water waarmee je de planten water geeft.
  2. Regenwatervijver: Een vijver die tijdelijk regenwater opvangt, wanneer het hard regent. Na verloop van tijd verdampt dit water of zakt het in de grond weg. Een goede manier om het grondwater op peil te houden en goed voor planten en dieren in de tuin.
  3. Infiltratievoorziening: Dit is een ondergrondse berging waarin regenwater tijdelijk opgevangen wordt. Van hieruit loopt het regenwater langzaam weg in de grond.

Regenpijp doorzagen

Als je weet op welke manier je het water kunt opvangen, kun je de regenpijp doorzagen. Het deel van de regenpijp dat de grond ingaat, dek je af met tegels of een stop. Om droge voeten te houden na het afkoppelen van de regenpijp, zorg je ervoor dat het water minstens twee meter van jouw huis wegleidt. Zorg ook voor een kleine verhoging, zodat het water kan terugstromen naar het huis.

Let op! Het riool is voor een groot deel gevuld met lucht als het niet regent. Wanneer het gaat regenen, drukt het water deze lucht weg en dat gebeurt via de riolering van onze huizen. Vaak is er een ontluchtingspijp daarvoor die boven het dak uitkomt. Maar het kan ook zijn dat de lucht via de regenpijp weggaat. Controleer daarom hoe dat bij jou thuis zit. Koppel de regenpijp zo af dat de lucht nog wel uit het riool weg kan. Vraag eventueel een expert om hulp.

Zorg er daarnaast ook voor dat er een plek is, waar het teveel aan water heen kan. Een regenton kan niet al het water opvangen bijvoorbeeld. Een sloot of greppel in de buurt is een goede optie.

Hoeveel kost het en wat bespaar ik?

Het afkoppelen van de regenpijp is een niet al te tijdrovende klus, maar het moet wel goed gebeuren. De kosten van het opvangen van het water zijn afhankelijk van de oplossing die je kiest voor jouw tuin. Een regenton kost gemiddeld tussen de € 40 en € 190. Voor het aanleggen van de vijver heb je vijverfolie, een pomp en beplanting nodig. De kosten hiervoor lopen erg uit een. Voor de infiltratievoorziening heb je infiltratiekratten nodig en ook de kosten hiervoor zijn uiteenlopend. Houd rekening met een vanaf prijs van € 40 voor één krat.

Je bespaart al snel honderden liters drinkwater per jaar met het opvangen van het regenwater. Daarnaast voorkom je wateroverlast in de buurt én zorg je ervoor dat er minder druk komt op de waterzuiveringsinstallaties.