Infiltratie van regenwater onder de grond

Door de klimaatverandering neemt het aantal hoosbuien en daarmee de wateroverlast de komende jaren toe. Een klimaatbestendige tuin aanleggen is een goede manier om bij te dragen aan het verbeteren van het klimaat. Heb je een tuin met vooral tegels en wil je meehelpen om de wateroverlast te verminderen? Denk dan eens aan het opvangen van regenwater onder de grond met een grindkoffer of infiltratiekrat.

Met ondergrondse infiltratie kan het regenwater van je dak en het terras in de grond wegzakken in plaats van in het riool. Via een pijp of goot gaat het hemelwater van het dak en de betegelde delen van de tuin naar een ondergrondse opvangruimte. Dat is een grindkoffer of een infiltratiekrat. Vanuit deze plek zakt het water dan geleidelijk in de bodem en zo help je mee om te voorkomen dat het riool overstroomt.

Let op!Wist je dat je bij de gemeente Waalre subsidie aan kunt vragen om maatregelen te treffen tegen wateroverlast? De afkoppelsubsidie stimuleert inwoners om het hemelwater af te koppelen van het riool.

Hoe werkt het?

Het opvangen van regenwater in een ondergrondse voorziening zorgt ervoor dat het riool minder belast wordt met al het regenwater. Hoe groot de infiltratievoorziening in jouw tuin kan zijn, hangt af van de grondsoort en de grootte van het aangesloten dak (en dus de hoeveelheid regenwater die daarvan afkomt). Heb je zandgrond? Dan zakt het water snel weg. In kleigrond en veen gaat dat langzamer. Daarom zijn veen en kleigrond ook minder geschikt voor deze optie. De grondwaterstand is ook belangrijk: de kratten plaats je altijd boven de gemiddelde grondwaterstand. Als het waterpeil te hoog staat, kan de bodem namelijk geen extra water meer opnemen.

Tip: emmerproef

Je kunt een emmerproef doen om te kijken hoe waterdoorlatend je grond is. Hoe? Je graaft een gat van 30 x 30 x 30 centimeter en giet hier een emmer water in. Is het water binnen een half uur helemaal weg? Dan is je grond goed doorlatend. Duurt het meer dan vier uur voordat je het water niet meer ziet? Dan is je grond niet goed doorlatend. Doe de proef op de plek waar je de infiltratiekratten of grindkoffers wilt plaatsen. Voor advies en vragen kun je terecht bijeen tuincentrum in de buurt. Bijvoorbeeld bij het Groene Klimaatplein van Tuincentrum Coppelmans in Valkenswaard.

Hoe installeer je een infiltratiekrat of grindkoffer?

Het installeren van een infiltratievoorziening is goed te doen, als je zelf een beetje handig bent. Het is een klus waarbij je moet graven en meten, dus als je een extra paar handen erbij hebt, is dat fijn. Wil je weten hoeveel ruimte je nodig hebt voor een infiltratievoorziening in jouw tuin? Op huisjeboompjebeter.nl doe je de check.

Infiltratiekrat

Een infiltratiekrat moet minimaal 30 centimeter diep in de grond zitten, anders kun je de krat per ongeluk kapot maken. Onder de oprit is dat minimaal 50 centimeter diep. Maar: hoe ga je te werk?

  1. Bereken de hoeveelheid en grootte van de kratten (zie de check)
  2. Koppel de regenpijp af en maak er een bladvanger aan vast. Een bladvanger scheidt bladeren en grofvuil van het regenwater. Zo komt er geen blad in de infiltratievoorziening.
  3. Zet een zandvangput in de grond en sluit de regenpijp aan op deze put. Dit is een overloopputje waarin het zand uit het regenwater bezinkt. Je kunt een kunststof kant-en-klaar exemplaar kopen of er zelf eentje maken van beton.
  4. Graaf een gat in de grond op een geschikte locatie. Het liefst op zeker twee meter van je huis en op een plek die regenwater goed doorlaat.
  5. Maak de grond glad en egaal.
  6. Plaats geotextiel (voor stevigheid en bescherming) op de bodem en plaats de kratten daarop.
  7. Pak de kratten in met het textiel. De bovenkant en de zijkanten! Maak de naden dicht met tape.
  8. Sluit de regenpijp via de zandvangput aan op de kratten.
  9. Vul de ruimten aan de zijkanten met grind.
  10. Dek de bovenkant af met 30 centimeter zand. Sluit het gat af met lichtgewichtmateriaal.

Grindkoffer of – strook

Bij het installeren van een grindkoffer volg je dezelfde stappen als hierboven, alleen vervang je de kratten door grind. Als er zware neerslag is geweest, kan het zijn dat de grindstrook volloopt. Daarom moet je altijd een overloop installeren. Deze kan dan afstromen naar een sloot of ander oppervlaktewater. Je kunt de overloop ook op het riool aansluiten. Zorg ervoor dat de grindstrook iets lager ligt dan je huis. Zo stroomt het water niet richting je woning als deze strook overstroomt.

Onderhoud

Om te voorkomen dat de filters op je regenpijp verstopt raken, is het verstandig om deze regelmatig te controleren.

Hoeveel kost het en wat bespaar ik?

De kosten om een grindkoffer of infiltratiekrat aan te leggen, verschillen per tuin en per oppervlakte. Een standaard pakket van kratten kost rond de vierhonderd euro, vraag ernaar bij een tuinspecialist. De grootste voordelen van deze infiltratievoorzieningen zijn dat je wateroverlast in de riolering meehelpt bestrijden, je tuin minder snel uitdroogt en je hierdoor bespaart op je eigen waterrekening.

Afkoppelsubsidie

In de gemeente Waalre kun je gebruik maken van de afkoppelsubsidie. Deze stimuleert inwoners om het regenwater af te koppelen van het riool. Daardoor komt het water in je eigen tuin, zoals met de grind- en infiltratiekratten. Op de pagina Extreme regenval vind je alle informatie.

Afkoppelsubsidie aanvragen