Overlijdensaangifte

Meestal geeft de begrafenisondernemer bij de gemeente aan dat iemand is overleden. Maar als nabestaande kunt u ook zelf aangifte van overlijden doen. Dit doet u in het gemeentehuis van de gemeente waar diegene is overleden. Hiervoor maakt u een afspraak.

Afspraak maken

040-2282500

Prijs

Onderwerp Prijs
Kosten overlijdensakte
Overlijdensakte (nodig om de overledene te begraven of  cremeren) € 15,70

De prijs veranderd per 1 januari 2024 naar € 16,60

Meenemen

  • uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
  • verklaring van overlijden
  • enveloppe B (doodsverklaring)
  • eventueel het trouwboekje

Informatie over zaken die je regelt met de Belastingdienst en de Rijksoverheid

Wanneer een naaste overlijdt, komt er veel op u af. Er is vaak veel te regelen. Ook met de Belastingdienst. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst en vul de checklist nabestaanden in als u wilt weten wat u moet regelen na een overlijden.

Wilt u een breder overzicht in wat u als nabestaande moet weten en regelen met de overheid? Op de website van de Rijksoverheid maakt u eenvoudig een overzicht dat past bij uw situatie.

Sinds kort is het voor nabestaanden ook mogelijk de Belastingtelefoon voor nabestaanden te bellen als zij hulp nodig hebben. Dat kan gratis via (0800) 235 8354.

Overlijden door uitvaartondernemer

Als uitvaartondernemer kunt u online aangifte van overlijden doen. U heeft hiervoor eHerkenning niveau 3 nodig. De betaling van de uittreksels gaat via iDEAL. U moet de verklaring van de arts uploaden bij uw online aangifte.

In bepaalde situaties moet u extra documenten uploaden.

Doet u als uitvaartondernemer voor de 1e keer aangifte van overlijden bij de Gemeente Waalre en heeft u geen eHerkenning, dan belt u telefoonnummer 040 228 2500.

Doe aangifte van overlijden

Extra documenten zijn nodig wanneer:

  • Waarschuwing van overlijden bij niet-natuurlijke dood.
  • Iemand in het buitenland begraven of gecremeerd wil worden: verklaring waarin staat vermeld wie de overledene was en waar het lijk naar toe moet worden gebracht.
  • Iemand binnen 36 uur of na 6 werkdagen begraven of gecremeerd wil worden: een verzoek met een medische verklaring van geen bezwaar.
  • Iemand zijn lichaam ter beschikking wil stellen aan de wetenschap: een wilsbeschikking.