Een energiezuinig huis is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor jouw eigen portemonnee. Door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak te installeren, bespaar je op de energiekosten én wek je een deel van jouw stroom op een duurzame manier op. En: ook bij bewolkt weer, doen de zonnepanelen hun werk.

Zo geniet je niet alleen van de zon als je in de tuin zit, maar draag je ook bij aan een beter klimaat én bespaar je ieder jaar honderden euro’s. De grote voordelen van deze zonnepanelen zijn dat ze steeds goedkoper worden, dat zonlicht nooit opraakt en dat bij het omzetten van het zonlicht naar elektriciteit geen schadelijke stoffen vrijkomen of broeikasgassen ontstaan.

Let op!Wist je dat zonnepanelen wel zo’n 25 jaar meegaan? De investering waard dus!

Hoe ga ik te werk?

Het installeren van zonnepanelen kan zowel op een plat als een schuin dak. Heb je een dak op het zuiden? Dit is het meest geschikte dak om zonnepalen op te laten leggen. Maar ook op daken die in een andere richting liggen (westen, oosten of noorden), kunnen zonnepanelen goed geïnstalleerd worden. De opbrengst zal dan alleen wat lager zijn. Wil je weten of jouw dak geschikt is? Doe de check op de website van Milieu Centraal.

Installatie van zonnepanelen

De zonnepanelen liggen binnen een dag op het dak. Voor de installatie van zonnepanelen kun je het beste een installateur aan huis laten komen. Let hierbij op het keurmerk ‘Zonnekeur’. Op deze website vind je een overzicht met installateurs in de regio. Vraag een offerte op bij meerdere installateurs zodat je een goede vergelijking kunt maken.

Een zonnepaneel is een meter breed en 1,6 meter lang, op de website van Milieu Centraal kun je gemakkelijk uitrekenen hoeveel panelen nodig zijn voor jouw dak. Voor het plaatsen van de zonnepanelen hoef je niets voor te bereiden.

Zonnepanelen maken gelijkstroom en een omvormer zet het om in wisselstroom. Deze stroom komt uiteindelijk uit het stopcontact. Let wel op welke omvormer je aanschaft, want de kwaliteit van de omvormer bepaalt ook hoeveel de panelen opbrengen. De installateur van de zonnepanelen kan je hier meer over vertellen. Wil je alvast wat meer weten over omvormers? Bekijk dan de website van Milieu Centraal.

Handige informatie

Het enige dat je vooraf zelf moet controleren is of de meter in de meterkast geschikt is om de geleverde zonnestroom te registreren. Jouw netbeheerder weet hier meer over. Op www.energieleveren.nl vind je jouw netbeheerder en kun je de zonnepanelen aanmelden.

Er is geen vergunning nodig voor het aanleggen van zonnepanelen, behalve als je in een monumentaal pand of beschermd stadsgezicht woont. Woon je in een appartement? Dan is de Vereniging van Eigenaren (VvE) verantwoordelijk voor het plaatsen van zonnepanelen. Huur je een huis? Ook dan is het mogelijk om zonnepanelen te laten aanleggen. Op de website van Milieu Centraal vind je meer informatie over het leasen en huren van zonnepanelen.

Meer informatie nodig?

Het Regionaal Energieloket staat klaar voor al jouw vragen over het opwekken van duurzame energie via telefoonnummer 088 – 525 41 10.

Hoeveel kost het en wat bespaar ik?

Zonnepanelen gaan ruim 25 jaar mee en zijn daarom een hele duurzame en slimme investering in jouw huis. Door zelf energie op te wekken gaan de kosten van de energierekening namelijk omlaag én draag je ook nog een steentje bij aan klimaatverbetering. Zo zien de kosten en opbrengsten eruit:

  • Een set van tien zonnepanelen kost ongeveer € 4.700. Dit is een gemiddeld aantal panelen voor een hoek- of tussenwoning. Daarmee bespaar je jaarlijks ongeveer € 600.
  • Een vrijstaand huis heeft gemiddeld achttien panelen nodig en dat kost € 7.600. Hiermee bespaar je per jaar € 1.050.
  • Je verdient de zonnepanelen dus in acht jaar alweer terug. De prijzen zijn inclusief omvormer, installatie en btw. 

Je hebt bij de zonnepanelen recht op btw teruggave. Daarmee krijg je zo’n € 760 terug. Op de website van Milieu Centraal lees je daar alles over.

Wil je de kosten en baten van deze energiebesparende maatregel goed afwegen? Gebruik dan deze rekenmethode van Milieu Centraal.

Subsidies en regelingen

Energiebespaarlening

Met de energiebespaarlening kunnen huiseigenaren tegen een gunstige rente een lening afsluiten voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen.

BTW teruggave op zonnepanelen

De btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen kun je terugvragen. Op de website van de Belastingdienst lees je hoe dit in zijn werk gaat.