Het hele jaar door op energiekosten voor warm water besparen? Dit kan met een zonneboiler. De zonneboiler zorgt voor warm water in de douche en keuken en werkt op zonlicht. Zo werkt de zon dubbel voordelig: je geniet op het dakterras of in de tuin van de zonnestralen en bespaart gelijk energiekosten.

De zonneboiler werkt in combinatie met een cv-ketel of een warmtepomp. In de zomer levert de boiler bijna al jouw warme water en in de winter springt de cv-ketel of warmtepomp bij waar nodig. Met de boiler bespaar je ongeveer de helft van de energiekosten voor warm water.

Daarnaast is het gebruik van zonne-energie CO2-vrij, dus het is duurzaam verantwoord. De zonneboiler is een duurzame vervanging van aardgas. Er bestaat ook een zonneboilercombi, die zorgt niet alleen voor warm water, maar verwarmt ook jouw huis voor een deel.

Let op!Wist je dat er subsidieregelingen zijn waarmee je goedkoper een zonneboiler kunt aanschaffen? Het kan je zo’n € 1.000 schelen.

Hoe ga ik te werk?

Wanneer je een zonneboiler wil laten installeren, is het belangrijk om te weten of jouw huis hiervoor geschikt is. Voor een zonneboiler heb je twee tot vier vierkante meter ruimte nodig om een zonnecollector op het dak te plaatsen: dit is een onderdeel van de zonneboiler. Er zijn verschillende soorten zonnecollectoren: een vlakkeplaatcollector en een vacuümbuiscollector of heat-pipes. Op deze website kan je een gratis check doen om te kijken of jouw dak geschikt is voor een zonneboiler en welke soort het beste bij jouw situatie past.

Bij de cv-ketel moet er plek zijn voor een voorraadvat voor warm water van vijftig centimeter doorsnee en één meter lang (liggend of staand). De cv-ketel heeft daarnaast het Gaskeur-NZ label nodig om zo’n boiler te kunnen installeren.

Je krijgt de beste opbrengst uit de zonneboiler als deze op het zuiden, zuidwesten of - zuidoosten ligt. Wil je een boiler op het dak laten plaatsen? Vraag dan een vakkundige installateur dit voor je te doen.

Voor het plaatsen van een zonneboiler is geen vergunning nodig en het duurt ongeveer een dag. Een zonneboiler gaat zo’n vijftien tot twintig jaar mee en heeft ongeveer één keer in de vijf jaar onderhoud nodig. Informeer bij de installateur naar de onderhoudskosten.

Je kunt ook kiezen voor een zonneboilercombinatie. Deze zorgt ook voor de verwarming van jouw huis. Dus: en warme voeten én nooit een koude douche. Deze combi is het meest voordelig wanneer jouw huis goed geïsoleerd is.

Meer informatie nodig?

Het Regionaal Energieloket staat klaar voor al jouw vragen over het opwekken van duurzame energie via telefoonnummer 088 – 525 41 10.

Hoeveel kost het en wat bespaar ik?

Een zonneboiler voor vier personen (collector 3,5m²) kost € 3.300 en daarmee bespaar je € 150 per jaar op gaskosten. Een zonneboiler voor zes personen (collector 5 m²) kost € 4300 en zo bespaar je € 190 per jaar op de kosten van jouw gas. Daarnaast stoot je met een zonneboiler voor vier personen 330 kilo minder CO2 uit per jaar. Ter vergelijking: een tripje naar Zwitserland met de auto kost ongeveer 360 kilo CO2.

Een zonneboilercombi voor vier personen kost ongeveer € 4.800 inclusief installatie en btw. Deze combi levert je € 260 op per jaar (elektriciteitskosten zijn daar al vanaf getrokken).

Subsidies en regelingen

Investeringssubsidie Duurzame Energie

Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie (glas, dak, vloer, muur, gevel), duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp) en voor aansluiting op een warmtenet.

Energiebespaarlening

Met de energiebespaarlening kunnen huiseigenaren tegen een gunstige rente een lening afsluiten voor energiebesparende maatregelen zoals een zonneboiler.