Lekker warm binnen zitten én geen aardgas meer verbruiken; met een warmtepomp kan dat allebei. Een warmtepomp verwarmt jouw huis elektrisch en daarmee is het energieverbruik een stuk duurzamer. Doordat deze pomp op elektriciteit werkt, is er geen gas meer nodig in huis en dat verlaagt de CO²-uitstoot. Een duurzame vervanging van de cv-ketel dus.

Een warmtepomp haalt de warmte uit het grondwater, de bodem of uit de lucht en zorgt daarmee voor een goede temperatuur in huis. Doordat de pomp stroom gebruikt, neemt het stroomverbruik wel wat toe. Maar onderaan de streep, bespaar je alsnog op de energiekosten en neemt jouw CO²-uitstoot met twintig tot vijftig procent af.

Let op!Wist je dat je als woningeigenaar in aanmerking komt voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie als je een warmtepomp wilt aanschaffen? Dit kan € 500 tot € 2.500 schelen!

Hoe ga ik te werk?

Met een warmtepomp kun je jouw huis en eventueel ook het water verwarmen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Het is afhankelijk van de isolatie van je huis, welke warmtepomp geschikt is voor jouw woning. Check via de website van Milieu Centraal of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp. Deze soorten zijn er:

  1. Een hybride waterpomp
  2. Een volledige warmtepomp
  3. Een ventilatiewarmtepomp

Hybride waterpomp

Wanneer je een hybride warmtepomp wil om het huis slim te verwarmen, dan moet jouw huis al wel iets van isolatie hebben. Bijvoorbeeld: dubbel glas, isolatie in het dak, in de spouw, en in de vloer. De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. Deze pomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Het gasverbruik daalt hierbij sterk en de hybride warmtepomp is goedkoper dan de volledige warmtepomp.

Volledige warmtepomp

Helemaal geen aardgas meer gebruiken? De cv-ketel de deur uit? Wanneer jouw woning geschikt is voor een volledige warmtepomp, dan is dat een slimme optie. Dit kan als het huis volledig geïsoleerd is of na 2000 is gebouwd. Jouw pomp levert warm water en verwarmt het huis daarmee. Deze pomp heeft een voorraadvat voor warm water en is bijna even groot als een hoge koelkast. Je combineert het met vloer- of wandverwarming of radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage watertemperatuur.

Ventilatiewarmtepomp

Deze warmtepomp haalt zijn warmte uit de ventilatielucht. De pomp is meestal niet geschikt om jouw hele woning mee te verwarmen, maar het is wel een energiezuinige optie. De ventilatiewarmtepomp komt in plaats van de ventilator-box (bij de cv-ketel) in het huis. Huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd hebben veelal een mechanisch ventilatiesysteem en zijn geschikt voor deze warmtepomp.

Weet je welke warmtepomp geschikt is voor jouw woning? Bekijk dan het stappenplan voor het aanleggen van een warmtepomp en kies een bedrijf dat alle onderdelen in één keer goed kan installeren. De installatie van een warmtepomp hangt af van het soort en varieert van één dag tot meerdere dagen.

Meer informatie nodig?

Het Regionaal Energieloket staat klaar voor al jouw vragen over de warmtepomp via telefoonnummer 088 – 525 41 10.

Hoeveel kost het en wat bespaar ik?

De kosten van een warmtepomp aanleggen, verschillen per soort pomp en zijn berekend op basis van een eengezinswoning.

Een hybride waterpomp kost tussen de € 3.600 en € 4.600 exclusief cv-ketel en tussen de € 4.700 en € 6.700 inclusief cv-ketel. Je bespaart per jaar zo’n € 250.

Een volledige warmtepomp (lucht) kost tussen de € 6.500 en € 14.000 (inclusief installatie en btw). Een volledige warmtepomp (bodem) kost tussen de € 8.500 en € 19.500. (inclusief installatie en btw). Wil je er vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die op lage temperaturen werken bij? Dat kost € 2.500 extra. Je bespaart elk jaar € 450 bij de warmtepomp (lucht) en € 620 bij de warmtepomp (bodem).

De ventilatiewarmtepomp kost tussen de € 2.500 en € 4.700 inclusief installatie en exclusief cv-ketel. Wil je een pomp inclusief cv-ketel? Die kost € 3.600 tot € 5.800. Je bespaart jaarlijks € 190.

Subsidies en regelingen

Investeringssubsidie Duurzame Energie

Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie (glas, dak, vloer, muur, gevel), duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp) en voor aansluiting op een warmtenet.

Energiebespaarlening

Met de energiebespaarlening kunnen huiseigenaren tegen een gunstige rente een lening afsluiten voor energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp.

Energiebespaarbudget Nationale Hypotheek Garantie (bouwdepot)

Wil je een hypotheek afsluiten én jouw huis meteen verduurzamen? Of wil je jouw hypotheek verhogen en een warmtepomp aanleggen? Bekijk dan het energiebespaarbudget.