Een slecht geïsoleerde woning verliest warmte via muren, ramen, vloer en dak. Om het toch comfortabel te hebben, gaat de thermostaat omhoog. Zonde van het geld en de energie. Er zijn veel materialen die dit energieverlies kunnen beperken, daarmee de energierekening kunnen verlagen en tegelijk het comfort van jouw woning verhogen. Goede isolatie is tevens de eerste stap naar een aardgasvrije woning.

Vloerisolatie is één van deze mogelijkheden. Deze isolerende laag zorgt dat er minder warmteverlies is via de vloer. Dit zorgt ervoor dat er geen koude lucht en vocht meer vanuit de vloer naar boven komen en is dus prettiger voor de temperatuur in huis. Daarmee zorgt goede vloerisolatie er direct voor dat jouw kosten op de energierekening omlaag gaan.

Let op!Wist je dat sinds 1992 nieuwe woningen standaard met vloerisolatie worden gebouwd?

Hoe ga ik te werk?

Iedere woning is anders. Daarom is het belangrijk om allereerst te onderzoeken welke type vloerisolatie bij jouw huis past. Je kunt hier een gratis check doen. Via de checklist kun je direct zien wat de beste optie is, hoeveel de investering gemiddeld kost en wat het oplevert. Een goede vloerisolatie is elf tot dertien centimeter dik en heeft een isolatiewaarde (Rc) van 3,5. Gemiddeld is het aanbrengen van vloerisolatie al binnen een halve dag geregeld.

Zodra je weet wat de beste optie voor jouw woning is, heb je twee mogelijkheden: zelf het werk uitvoeren of een isolatiebedrijf benaderen.

Zelf de vloer isoleren

Ben je een handige doe-het-zelver? Én heeft jouw woning een kruipruimte van minimaal 35 cm hoog? Dan is vloerisolatie aan de onderkant van de vloer goed zelf te doen. Kies een materiaal met een hoge isolatiewaarde. Via de kruipruimte kun je het isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer vastmaken.

Is je kruipruimte lager dan 35 centimeter en kun je het niet uitgraven? Dan heb je de optie om:

  • De bodem van de kruipruimte te isoleren. Dit bespaart echter wel minder energie dan een vloerisolatie aan de onderkant van de vloer.
  • Boven op de bestaande (houten of betonnen) ondervloer te isoleren. Dit type vloerisolatie is een grondige en kostbare klus. Doordat de vloer verhoogd wordt, kan het gevolgen hebben voor het hoogteverschil met andere ruimtes en zullen deuren ingekort moeten worden. Als je een zeer ervaren doe-het-zelver bent kun je de klus zelf uitvoeren, anders kun je het beste een specialist in huren.

Vloer laten isoleren

Wil je aan de slag met een isolatiebedrijf? Start dan met het aanvragen van offertes om het aanbod te vergelijken. Ook kan je een kijkje nemen op www.wij-isoleren.nl voor een overzicht van alle isolatiebedrijven in de buurt.

Meer informatie nodig?

Het Regionaal Energieloket staat klaar voor al jouw vragen over isolatie via telefoonnummer 088-525 41 10.

Hoeveel kost het en wat bespaar ik?

Een vloerisolatie is een eenmalige investering, waar je jaarlijks profijt van hebt op de energierekening. Daarbij verhoogt isolatie de waarde van jouw woning. Als je zelf aan de slag gaat kost vloerisolatie gemiddeld zo’n € 800 aan materiaalkosten. Laat je het door een isolatiebedrijf uitvoeren? Dan komt het neer op ongeveer € 1.500 voor een gemiddelde tussenwoning. Jaarlijks bespaar je zo’n € 200 tot € 300 aan energiekosten.

Wil je de kosten en baten van deze energiebesparende maatregel goed afwegen? Gebruik dan deze rekenmethode van Milieu Centraal.

Subsidies en regelingen

Investeringssubsidie Duurzame Energie

Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie (glas, dak, vloer, muur, gevel) en duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp).

Laag BTW tarief voor isolatiewerkzaamheden

Ga je aan de slag met een isolatiebedrijf? Voor vloer-, bodem-, dak- en gevelisolatie en het aanbrengen van isolatieglas geldt een laag btw-tarief op het arbeidsloon. Op de website van de Belastingdienst lees je hoe dit in zijn werk gaat.