Op een makkelijke en leuke manier energie besparen? Met een energieverbruiksmanager kun je jouw eigen energieverbruik bijhouden én bijstellen. Je krijgt inzicht in het gas-en elektriciteitsverbruik in huis en kunt zo gemakkelijk zien waarop je energie kunt besparen.

Een verbruiksmanager is er in verschillende soorten en maten. Zo kun je een kastje aan de muur laten installeren, een app gebruiken of via een website jouw energieverbruik inzien. Je regelt vanaf je bank eenvoudig jouw mogelijke energiebesparing en komt zo niet voor verrassingen te staan bij de jaarafrekening.

Let op!Wist je dat sommige energieverbruiksmanagers gratis zijn? Dit is verschillend per energieleverancier. Check het dus even!

Hoe ga ik te werk?

De energieverbruiksmanager is populair omdat alle oude gasmeters en elektriciteitsmeters in Nederland vervangen worden door de ‘slimme meter’. Deze slimme meter laat de actuele meterstanden zien en kan deze digitaal doorsturen naar de netbeheerder én naar de energieverbruiksmanagers. Zo zie je op jouw kastje thuis, via de app of de website van jouw energieleverancier alle gegevens die de slimme meter doorstuurt.

Om te besparen op energieverbruik, moet je wél eerst weten waar je precies energie mee verbruikt. Energieverbruiksmanagers kijken naar het verbruik van elektriciteit en gas in jouw huis. Sommige laten alleen het elektriciteitsverbruik zien. Je kunt ervoor kiezen om een energieverbruiksmanager aan te schaffen die laat zien hoeveel jouw huishoudelijke apparaten verbruiken per dag of per moment. Op de website www.energieverbuiksmanagers.nl check je gemakkelijk welke verbruiksmanagers er zijn en welke het beste bij jouw situatie past.

Waarop bespaar ik?

Doordat je met jouw verbruiksmanager ziet hoeveel elektriciteit of gas je verbruikt, kun je ook zien waar je op kunt besparen. Zet je bijvoorbeeld de cv-ketel naar 50 graden in plaats van hem op 80 graden te laten staan? Dan zie je dat terug in het gasverbruik op de verbruiksmanager.

In de energieverbruiksmanager zie je ook welke elektrische apparaten stroom verbruiken terwijl je ze niet gebruikt. Sluipverbruik heet dat. Dit kan bijvoorbeeld een televisie zijn die op stand-by staat. Je kunt jouw energieverbruik ook verlagen door een waterbesparende douchekop te kopen en in de verbruiksmanager zie je dan terug hoeveel energie je daarmee bespaart.

Welke verbruiksmanager past bij mij?

Er zijn verbruiksmanagers waarin je periodes in het jaar met elkaar kunt vergelijken en waarin je ook bespaardoelen kunt aangeven. Wanneer je een verbruiksmanager kiest, kijk dan naar jouw dagelijkse gewoonten.

Zit je veel op jouw tablet of telefoon? Dan is een energieverbruiksmanager in een app een makkelijke keuze. Een app is zo geïnstalleerd en laat meteen jouw energieverbruik zien. Zit je veelal achter de laptop? Dan is een website waarop je kunt inloggen een handige manier om de verbruiksmanager bij te houden.

Wil je liever in huis een beeldscherm hebben hangen? Kies dan voor een display aan de muur. Uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat een display in de woonkamer of keuken met een aparte weergave voor het gas- en elektriciteitsverbruik, voor de grootste energiebesparing zorgt. Dit komt door de continue zichtbaarheid van het scherm.

Kijk bij het kiezen van jouw energieleverancier ook welke mogelijkheden er zijn voor de verbruiksmanager.

Meer informatie nodig?

Het Regionaal Energieloket staat klaar voor al jouw vragen over energiebesparende maatregelen via telefoonnummer 088 – 525 41 10.

Hoeveel kost het en wat bespaar ik?

Door jouw energieverbruik zelf te volgen, weet je precies op welk apparaat of bij welke activiteit je het meeste energie kunt besparen. Daardoor heb je lagere energiekosten, betaal je uiteindelijk minder milieubelasting en ben je bewuster bezig met jouw energieverbruik. Zo komt de jaarafrekening niet ineens als een verrassing, maar weet je al ongeveer op welk bedrag je kunt rekenen.

Een verbruiksmanager zorgt voor een besparing van zo’n drie procent van het stroomverbruik per jaar en vier procent op het gasverbruik. Dat komt neer op zo’n € 60 besparing per jaar. De aanschaf van een energieverbruiksmanager verschilt per manager. Er zijn gratis apps, maar ook managers van € 100 tot € 300.