Naden en kieren in huis zorgen vaak voor onnodig energieverbruik en koude lucht in jouw woning. Gelukkig is er een hele eenvoudige en duurzame oplossing: alle naden en kieren in het huis dichtmaken. Dit kan bijvoorbeeld met kit of tochtstrips. De meeste materialen om naden en kieren te dichten zijn gewoon te koop bij de bouwmarkt. Het resultaat: een warmer huis, minder energieverspilling en je helpt het klimaat een stapje verder.

De koude lucht die je verliest door de naden en kieren zorgt ervoor dat je de thermostaat al snel een graadje hoger zet. Daarmee wordt het wel warmer, maar gaat het gasverbruik ook omhoog. Wanneer je de kieren en naden dichtmaakt, kun je de thermostaat juist lager zetten.

Let op!Wist je dat je € 170 per jaar bespaart bij een gemiddelde hoekwoning als je alle naden en kieren dichtmaakt? De moeite waard dus!

Hoe ga ik te werk?

Ga je op kierenjacht in jouw eigen woning? Dan is het slim om het juiste isolatiemateriaal aan te schaffen. Als je een beetje handig bent, dan kun je de naden en kieren zelf dichtmaken. Afhankelijk van de plek die je dicht wilt maken, kost het je niet meer dan een dag tijd. Als doe-het-zelver verdien je de kosten van het materiaal terug, doordat je een lagere energierekening krijgt. Wil je liever een klusjesman inschakelen? Reken dan op extra kosten. Voordat je begint, is het goed om te weten op welke plekken je veel warmte verliest:

  • Bij naden en kieren bij ramen en deuren die open kunnen
  • De ruimtes tussen de kozijnen en de muur
  • Bij gaten in de muur of vloer waar leidingen doorheen lopen
  • Tussen gipsplaten
  • Bij de voordeur: in de brievenbuis en onder de buitendeur
  • In de meterkast
  • Bij leidingen achter en onder keukenkasten
  • Rondom het kruipluik
  • Bij de buitenmuren: waar de grondvloer aansluit op buitenmuren
  • Tussen dakplaten, in de nok en in dakaansluitingen

De ruimte onder de binnendeuren in huis maak je niet dicht, want die is nodig om lucht door het huis te laten stromen.

Wil je een extra kierencheck in huis? Je kunt infrarood warmtefoto’s laten maken door een bouwkundige. Op deze foto’s zie je de warmtelekken namelijk goed. Wil je meer weten over warmtebeelden? Bekijk de informatie op de website van Milieu Centraal en lees wat voor jou een passende oplossing is.

Welke tochtbestrijdingsmaterialen zijn er?

Wanneer je de tocht in huis wilt bestrijden, kun je verschillende materialen kopen die helpen tocht buiten de deur te houden. Het is afhankelijk van de kieren en naden welke tochtbestrijding je kiest. Voordat je begint met klussen: meet alles goed op. Of kies voor kant-en-klaar producten, want deze zijn al goed afgewerkt. Het meeste materiaal kun je gewoon in bouwmarkt kopen.

Als je alle naden en kieren dicht hebt gemaakt, let dan wel op extra ventilatie. Wil je daar meer over weten? Bekijk dan de pagina over het ventileren van jouw woning.

Welk materiaal voor welke kier of naad?

Op de website van Milieu Centraal vind je alle vormen van tochtbestrijding op een rij. Bij nieuwe kozijnen kun je bijvoorbeeld elastische kit gebruiken om tocht te voorkomen. Bij het kruipluik kun je tochtbanden, vezelmateriaal of tochtstrips gebruiken, bij leidingen: vlaswol, vilt, kokos of sisal. Bij de buitendeur en brievenbus zijn tochtborstels een duurzame optie.

De kieren tussen gipsplaten en in de aansluiting tussen de vloer en gevel, kun je dichtmaken met tochtstrips. Voor het dichten van naden in het dak kun je vezelmateriaal, schuim en kit inzetten.

Tochtstrips zijn gemakkelijk te bevestigen: je zaagt de strip op maat en maakt hem vast met spijkers op de grens van de kozijnen bij de deur of het raam. Een tochtband is op maat te knippen en die kun je op het kozijn plakken.

Meer informatie nodig?

Het Regionaal Energieloket staat klaar voor al jouw vragen over energiebesparende maatregelen via telefoonnummer 088–5254110.

Hoeveel kost het en wat bespaar ik?

De kosten van tochtbestrijding hangen af van het materiaal dat je gebruikt. Ook ligt het eraan of je een vakman inschakelt of zelf aan de slag gaat.

Tochtstrips (EPDM of EPT rubberprofielen) kosten tussen de € 30 en € 70 per tien meter, dus dat is voor één deur meer dan genoeg.  Een tochtband kost afhankelijk van het materiaal tussen de € 3 en € 5 per tien meter. Ook meer dan voldoende voor één deur.

Een tochtborstel kost tussen de € 5 en € 10 en een brievenbusborstel koop je vanaf € 5 per stuk. Wil je glas-of steenwol gebruiken? Dat kost ongeveer € 5 per vierkante meter. Gebruik je kit? Ook hierbij is het afhankelijk van het soort kit dat je gebruikt, hoeveel dat kost. Reken op zo’n € 2 tot € 11 per bus.

Wanneer je de naden en kieren laat dichtmaken door een vakman, kost dat zo’n € 1.300. Is jouw dak of vloer al geïsoleerd? Dan zijn de kosten wat lager. Het dichtmaken van alle naden en kieren in een gemiddelde hoekwoning scheelt zo’n 70 m³ gas per jaar. Zo bespaar je jaarlijks € 170 (gas en verlaging thermostaat).