Tegel eruit, groen erin

Wil je wateroverlast beperken? Fijne verkoeling hebben in de zomer in jouw tuin? En meer vlinders, bijen en vogels in de tuin? Leg dan zo min mogelijk tegels in de tuin en zorg voor veel planten en ander groen.

Een tuin met veel planten en weinig tegels, zorgt ervoor dat het water goed kan wegzakken in de grond. Heb je veel tegels in de tuin? Het regenwater kan niet door die tegels heen en daardoor stroomt het meteen naar het riool. Dat is jammer, want dat water is goed te gebruiken bij droogte én als je het in jouw tuin opvangt, loopt het riool niet over. Met meer groen in de tuin, trek je ook meer vogels en vlinders aan. Leuk om te zien en goed voor de natuur.

Let op!Wist je dat een tuin met planten en bomen meer verkoeling geeft dan een betegelde tuin? Tegels houden namelijk warmte vast. Een goede reden om die tegels weg te doen.

Hoe ga ik te werk?

Om te voorkomen dat je door wateroverlast een ondergelopen tuin en straat hebt, kun je in de tuin meer groen aanbrengen. Zo stroomt het water in de grond, in plaats van naar het riool. Zorg voor voldoende gras en borders (strook grond met beplanting) in jouw tuin. Wil je de tegels eruit halen en je tuin groener maken? Hou wel rekening met een paar dagen (of weekenden) werk om je tuin opnieuw in te richten. Zo ga je te werk:

  1. De tegels of klinkers haal je gemakkelijk uit je tuin met een schop of ander gereedschap.
  2. Heb je de bestrating eruit gehaald? Dan zie je waarschijnlijk een laag van ongeveer tien centimeter geel zand. Dit zand kun je het beste eruit graven.
  3. Vervolgens maak je de grond die onder het gele zand zit, los.
  4. Vul deze grond aan met tuinaarde en compost. Compost zorgt ervoor dat de grond het water beter vasthoudt. Bij kleigrond zorgt compost voor een lossere structuur, zodat de plantenwortels beter bij het water kunnen. Wil je zelf compost maken? Op de website van Milieu Centraal vind je meer informatie hierover.
  5. Planten maar! Zoek planten en bomen uit die je mooi vindt en plant ze in de grond. Tips nodig voor de juiste planten voor jouw tuin? Bekijk deze pagina van Milieu Centraal. Een gazon aanleggen, kan ook. Het gras houdt regenwater vast en daarna zakt het langzaam in de bodem weg. Onder het gras leven wormen en slakken, die weer zorgen voor de verwerking van plantenresten. Deze wormen en slakken zijn ook voedsel voor de vogels. Zo heb je een diversiteit aan dieren in de tuin.

Heb je een eigen parkeerplaats met tegels? Kies dan voor bestrating waarbij er ruimte zit tussen de tegels, zodat het regenwater daar doorheen kan. Dit doe je met waterdoorlatende bodembedekkers. In deze flyer van Operatie Steenbreek lees je meer over geschikte planten en manieren om jouw tuin zo groen mogelijk in te richten.

Planten water geven

Hoeveel kost het en wat bespaar ik?

Hoe minder tegels in de tuin, hoe beter voor het milieu. Zo kan het regenwater makkelijk in de bodem zakken, het grondwater aanvullen en zorgt groen in jouw tuin voor het aantrekken van diverse vogel- en vlindersoorten. Ook help je mee wateroverlast te voorkomen en heb je een koeler terras in de zomer als je planten in de tuin hebt. Een betegeld terras wordt namelijk heel warm in de zon.

De kosten voor het beplanten van jouw tuin hangen erg af van de soorten planten die je koopt en wil planten. Bij diverse tuincentra vind je verschillende maten en soorten planten, bomen en struiken.