Radiatorfolie aanbrengen

Besparen op je energierekening en er toch lekker warm bijzitten? Dat kan heel eenvoudig met deze besparingsmethode: het aanbrengen van radiatorfolie. Hiermee houd je de warmte die van je radiator afkomt, makkelijker en beter binnen in huis. Fijn voor je bankrekening én beter voor het klimaat, want je hoeft minder te stoken.

Radiatorfolie is een dunne folie die je tegen de buitenmuur achter je radiator of meteen tegen de achterkant van de radiator plakt. Het gaat hierbij om buitenmuren die nog niet geïsoleerd zijn. De folie is heel eenvoudig aan te brengen en zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat. Door deze manier van isoleren, blijft de warmte beter binnen en bespaar je op je energiekosten.

Let op!Wist je dat je met het aanbrengen van radiatorfolie tot dertig euro per jaar kunt besparen?

Hoe werkt het?

Het aanbrengen van radiatorfolie is vrij eenvoudig. Je kunt de folie gemakkelijk zelf achterop je radiator of tegen de buitenmuur aanplakken . Het is een dunne reflecterende folie die werkt op basis van de reflectie van de warmtestraling die van de radiator afkomt.  Deze kaatst als het ware weer terug.

Installatie van radiatorfolie

Radiatorfolie tegen de muur of verwarming aanplakken, is een klusje dat je gemakkelijk zelf kunt doen. Bij vrijwel alle bouwmarkten vind je radiatorfolie. Er zijn twee verschillende soorten: een aluminiumvariant en eentje met schuim. De schuimfolie past niet achter alle radiatoren, door de dikte van het schuim. Daarom kun je ook kiezen voor de dunnere variant, aluminium radiatorfolie. Het is soms mogelijk om de radiatorfolie met magneten of tape op de achterkant van de radiator te plakken. Zo zie je de folie niet eens meer.

Staan jouw radiatoren voor een glazen wand, pui of raam? Dan kun je de folie aan de achterkant van het radiatorpaneel vastmaken. Of plaats een warmteschild, die ervoor zorgt dat de warmte van de radiator niet direct naar buiten verdwijnt.

Hoe installeer je de folie?

Zorg dat je voldoende folie hebt. Meet daarom van te voren de radiator(en) op. Daarna knip je de folie op maat. Dan bevestig je de folie met tape of magneten op de verwarming of tegen de muur.

Wil je nog meer besparen op je energiekosten? Dan kan het isoleren van de spouwmuur een goede optie zijn.

Hoeveel kost het en wat bespaar je?

Voor een gemiddelde woning, waarbij de muren geïsoleerd zijn ben je zo’n € 20,- kwijt aan kosten voor de folie. Je bespaart al snel met de radiatorfolie. Per vierkante meter radiatorfolie levert het je ongeveer 10 m3 gasbesparing op. De besparing is afhankelijk van de gasprijzen, maar dat levert al snel op.