Energiezuinige verlichting in huis is een slimme én duurzame keuze. Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is geen ingewikkelde klus én je bespaart er flink mee op jouw energierekening. Je kunt kiezen uit verschillende soorten energiezuinige lampen.

Een ledlamp gebruikt veel minder stroom dan gloei- of halogeenlampen. Dat is goed voor het milieu, want door het lage energiegebruik komen minder broeikasgassen vrij. Halogeen- en gloeilampen worden niet meer gemaakt en zijn geen zuinige keuze. Spaarlampen presteren minder goed dan led en bevatten kwik, maar je hoeft ze pas te vervangen als ze op zijn. Gloei- en halogeenlampen kun je het beste meteen vervangen.

Een ledlamp is negentig procent zuiniger dan een gloeilamp. Ledlampen zijn er in diverse soorten en maten, dus je vindt altijd een slimme oplossing die bij jouw huis past. Ook verbruikt een ledlamp 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp. Ledlampen zijn wel iets duurder om te kopen, maar ze gaan langer mee en verbruiken minder stroom dan gloei- en halogeenlampen. Over 15 jaar berekend, geef je zo’n € 14 aan ledlampen uit, € 65 aan halogeenlampen, en € 83 aan gloeilampen.

Let op!Wist je dat er gemiddeld elf onzuinige lampen in de huiskamer en keuken hangen? Vervang je deze door ledlampen, dan bespaar je ongeveer € 35 per jaar op de energiekosten.

Hoe ga ik te werk?

Wanneer je jouw gloei- en halogeenlampen wilt vervangen voor ledlampen, kun je deze check van Milieu Centraal doen. Hiermee zie je meteen welke lampen geschikt zijn voor jouw woning. Bij het vervangen van de lampen, kun je het beste in één keer alle lampen tegelijk vervangen, dan ben je in één keer klaar en bespaar je meteen op alle lampen. Wil je het stap voor stap aanpakken? Begin dan met de lichten die je het meest gebruikt.

Voordat je de lampen gaat vervangen voor de led variant, moet je eerst weten welke lampen er in huis hangen. Welke soort hangt er in jouw huis? Hoeveel watt zijn ze? En moeten ze dimbaar zijn? De belangrijkste zaken op een rijtje:

  1. Een peervormige lamp kan een halogeen-, led- of gloeilamp zijn. Kleine lampen met pinnetjes en oude spotjes zijn bijna altijd halogeenlampen. Een spaarlamp wordt niet zo snel heet en het duurt even voordat deze helemaal brandt. Een ledlamp blijft tamelijk koel, maar brandt meteen goed.
  2. De code op de lamp geeft aan hoe fel een lamp brandt en hoeveel elektriciteit een lamp nodig heeft om goed te branden. Noteer de cijfers en letters voor je naar de winkel gaat. Wil je meer weten over deze codes? Op de website van Milieu Centraal vind je er alles over.
  3. Check of je een dimmer bij de schakelaar hebt en of deze werkt met ledverlichting. Er zijn ook drie-standen ledlampen, daarvoor heb je geen dimmer nodig. Op de website van Milieu Centraal check je welke lampen daarvoor geschikt zijn.
  4. Neem de oude lamp mee naar de winkel, zodat je alle informatie bij de hand hebt.
  5. Check bij het weggooien van de lamp of deze in de vuilnisbak kan of dat je deze apart moet inleveren. Op de afvalwijzer vind je meer informatie hierover.

Naast het vervangen van de oude lampen, kun je zorgen dat je zo duurzaam mogelijk omgaat met het aan-en uitzetten van lampen. Maak gebruik van daglicht, dan hoeven de lampen niet zo vaak aan. Ook kun je besparen op energiekosten als je de lichten uitdoet wanneer je de ruimte verlaat.

Meer informatie nodig?

Het Regionaal Energieloket staat klaar voor al jouw vragen over energiebesparende maatregelen via telefoonnummer 088 – 525 41 10.

Hoeveel kost het en wat bespaar ik?

Een ledlamp kost gemiddeld € 5,80. Het verschilt wel per soort en maat hoeveel een ledlamp precies kost. Een ledlamp gaat vaak ruim 15.000 branduren mee, terwijl een gloeilamp maar 1.000 uur meegaat. Een ledlamp gaat 7,5 keer zo lang mee als een halogeenlamp. Afhankelijk van het aantal watt van jouw gloeilamp, bespaar je gemiddeld tussen de € 2,70 en € 8,20 per jaar uit aan energiekosten per ledlamp. Dat betekent dat je in vijftien jaar tijd zo’n € 14 aan ledlampen uitgeeft in vergelijking tot € 65 aan halogeenlampen en € 83 aan gloeilampen.