HR++ en HR+++ glas
Comfortabel en duurzaam wonen? Wanneer je het enkel en dubbel glas in je ramen vervangt door HR++ of HR+++ glas (hoogrendementsglas), houd je binnen meer warmte vast én bespaar je op je energierekening. Dit isolatieglas zorgt ervoor dat je huis minder warmte verliest én het wordt stiller in huis. Goed voor het klimaat en je wooncomfort.
Met isolatieglas bespaar je energie en verminder je de CO2-uitstoot. Maar welke soorten zijn er? HR++glas bestaat uit dubbel glas met twee lagen, een coating en isolerend gas tussen twee platen. De glasplaten staan op afstand van elkaar en daar zit het gas tussen. Daardoor isoleert het glas heel goed. Triple glas (HR+++) bestaat uit drie glasplaten met een coating en isolerend gas ertussen. Dit isolerende glas bespaart nog meer energie.
Wist je dat als je in een gemiddelde hoekwoning al het enkel glas (25m2) vervangt door HR++glas, je al honderden euro’s per jaar bespaart op de energiekosten?
- Hoe ga ik te werk?
- Enkel of dubbel glas vervangen door duurzaam glas
- Kozijnen vervangen?
- Hoe lang duurt het installeren?
- Subsidies en regelingen
Hoe ga ik te werk?
Welk glas past het beste bij jouw woning, wat zijn de kosten en wat bespaar je op de lange termijn? Op de website van Milieu Centraal doe je de Advies op Maat-check om erachter te komen wat bij jouw huis past.
Voordat je je ramen gaat isoleren, moet je eerst weten welk soort glas erin zit. Er kan enkel of dubbel glas in je ramen zitten. Enkel glas bestaat uit één plaat. Dat zie je op de plek waar het glas in het kozijn zit. Bij het dubbelglas zit er een aluminium strip tussen de twee platen. Hoe weet je of het dubbel glas is of HR-glas?
- Houd een aansteker of lucifer 5 tot 10 cm voor het raam en kijk naar de weerspiegeling van de vlammen in het raam. Je ziet 4 vlammetjes. Hebben ze dezelfde kleur? Dan is het dubbel glas. Heeft het tweede of derde vlammetje een andere kleur (roze of blauw)? Dan is het HR-glas. Die andere kleur komt door de coating van het glas.
- Check de aluminium strip tussen de glasplaten. Staat er een code met HR, HR+ of HR++ bij? Dan heb je HR-glas. Staat er niks bij? Dan heb je waarschijnlijk dubbel glas.
Enkel of dubbel glas vervangen door duurzaam glas
Wanneer je enkel glas hebt, adviseert Milieu Centraal om dat te vervangen door HR++glas of triple glas. Ook in onverwarmde ruimtes is het aan te raden om enkel glas te vervangen, omdat je huis ook via die ruimtes warmte verliest.
Heb je dubbel glas? Dan is het vooral de moeite waard om het te vervangen door HR++ of triple glas in ruimtes die je veel en regelmatig verwarmt. In onverwarmde ruimtes is het alleen financieel aantrekkelijk om dubbel glas te vervangen, wanneer je de kozijnen gaat vernieuwen.
Kozijnen vervangen?
Bij het vervangen van het glas, moet je rekening houden met de kozijnen die je nu hebt. De kozijnen moeten wel geschikt zijn voor dikkere en zwaardere glassoorten zoals HR++glas. Vaak worden houten kozijnen die nog in orde zijn, aangepast op het nieuwe glas. De sponningen frees je uit en je gebruikt hier glaslatten voor. Mocht je dit niet zelf willen of kunnen, schakel dan een vakman in van een glasisolatiebedrijf.
Voor bestaande kozijnen is HR++ glas de beste optie. Triple glas isoleert nog beter, maar daarvoor moet je de kozijnen vervangen. Het advies van Milieu Centraal is: kies voor HR++glas als het past in je huidige kozijnen. Zo nodig laat je die iets aanpassen. Wanneer HR++glas niet in het draaiende deel van je raam past, neem dan HR++glas op plekken waar het wel kan.
Past er nergens HR++glas? Dan kun je overwegen om de kozijnen in verwarmde ruimtes te vervangen. Als je denkt dat die binnen 10 jaar aan vervanging toe zijn, dan is dat de moeite waard. De subsidie voor triple glas en nieuwe isolerende kozijnen is een flink bedrag, dus dat dekt al voor een groot deel de kosten. Let daarbij wel op de voorwaarden voor de subsidie.
Zijn de kozijnen van een ander materiaal gemaakt dan van hout? Vraag dan advies bij een erkend glasisolatiebedrijf hierover.
Hoe lang duurt het installeren?
Het vervangen van glas of kozijnen is binnen vijf werkdagen geregeld. Wil je hulp bij het vervangen van de ramen? Op wij-isoleren.nl vind je bedrijven die HR++ of triple glas bij jou in de regio installeren. Ook het Regionaal Energieloket kan je in contact brengen met isolatiebedrijven in de buurt.
Vraag altijd om glas met het KIWA- of KOMO-keurmerk, dan weet je zeker dat het betrouwbare platen zijn.
Subsidies en regelingen
Investeringssubsidie Duurzame Energie
Met de investeringssubsidie duurzame energie kun je subsidie aanvragen voor warmte-isolatie. Om in aanmerking te komen voor een isolatiesubsidie, moet je voor minimaal 2 maatregelen subsidie aanvragen. Meer informatie vind je op de website van Milieu Centraal.
Investeringssubsidie Duurzame Energie voor VvE
De investeringssubsidie voor warmte-isolatie is er ook voor Verenigingen van Eigenaren. Meer informatie vind je op de website van Milieu Centraal.
Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VVE
Met de regeling energiebesparing eigen woning kunnen VvE’s subsidie krijgen voor het isoleren van het dak, de buitenmuren, spouwmuur, vloer en glas. Voorwaarde is dat de VvE ten minste 2 isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Meer informatie vind je op de website van Milieu Centraal.