Een groen dak heeft veel voordelen. Zo vangt het regenwater op, zorgt het voor verkoeling in de zomer én verbetert het de luchtkwaliteit. Meer groen in de buurt creëert ook een fijnere en gezonde leefomgeving. Je kunt een groen dak laten aanleggen of het zelf doen.

Een zichtbaar gevolg van klimaatverandering is de toenemende wateroverlast in Nederland. Tegels en bestrating kunnen de grote hoeveelheid regen niet altijd verwerken, waardoor het riool over kan lopen. Groene daken vangen het regenwater op en voeren het weer langzaam af. Dit zorgt voor minder overbelasting van het riool.

Een groen dak bestaat uit een bepaald soort vegetatie, zoals grassen, mossen of vetplanten. Er zijn verschillende soorten groene daken. In dit artikel spreken we over het aanleggen van sedumdaken. Dit zijn daken die begroeid zijn met sedumplantjes (mix van vetplantjes). Dit is een gemakkelijke manier om van een normaal dak een groen dak te maken. Sedumdaken zijn namelijk laag in kosten, hebben weinig belasting voor het dak en vereisen minimale onderhoud.

Voordat je een groen dak wil aanleggen, is het belangrijk om te controleren of jouw dak hiervoor geschikt is. Over het algemeen geldt dat betondaken, daken tot een helling van 45 graden en daken met een dakconstructie bestaande uit EPDM of Bitumen het meest geschikt zijn. Anderzijds zijn daken met golfplaten te zwak en kunnen zinken daken niet tegen de organische zuren van de beplanting.

Let op!Een dak tot 200 kg/m2 heeft geen vergunning nodig. Ben je van plan om een zwaarder dak aan te leggen? Dan heb je een vergunning nodig.

Hoe ga ik te werk?

Zelf een groen dak aanleggen

Heb je een kleiner dak tot 16 á 20 m²? Dan kan je kiezen voor kant en klare sedumtrays. Dit is de makkelijkste manier om zelf een groen dak aan te leggen. Deze trays zijn voorzien van alle benodigde lagen voor een groen dak en hoef je alleen maar tegen elkaar aan te leggen. Als je aan de slag gaat zorg er dan eerst voor dat je het dak goed schoonmaakt, controleert of er geen beschadigingen aan het dak zijn en afvoerbescherming aanbrengt zodat het water goed weg kan blijven lopen.

Kant en klare sedumtrays

Hoe ga ik aan de slag met kant en klare sedumtrays? Start met het opmeten van het dak zodat je vervolgens kunt berekenen hoeveel sedumtrays er nodig zijn. Afhankelijk van jouw dakbedekking kan je eerst een wortelwerende folie aanleggen om onkruiden tegen te gaan en je dak te beschermen. Breng de sedumtrays tegen elkaar aan en snij waar nodig op maat. Voor waterdoorlatende afwerking kun je de randen van het dak gelijkmatig vullen met grind. Houdt voor deze afwerking van het dak aan iedere rand zo’n 10-15 cm over.

Plat dak met daarop sedumBekijk op YouTube onze doe-het-zelf video voor het volledige stappenplan.

Sedum mix matten

Een andere optie zijn de sedum mix matten. Deze werkwijze duurt wat langer, bestaat uit meer handelingen en is geschikt voor de wat meer ervaren doe-het-zelver.

Wanneer je kiest voor sedum mix matten breng je de verschillende lagen individueel aan. Afhankelijk van jouw dakbedekking is het optioneel om eerst een wortelwerende folie aan te leggen om onkruiden tegen te gaan en je dak te beschermen. Zorg hierbij voor een goede overlap van zo’n 50 centimeter. Breng vervolgens de drainagematten (haaks) aan, deze laag zorgt voor een vlotte afvoer van het water. Snij waar nodig op maat en zorg dat je 10-15 centimeter afstand houdt tot de rand, zodat je deze later kan opvullen met grind. Vervolgens breng je de substraat laag haaks aan. Deze laag bestaat uit organisch materiaal waarmee de planten kunnen groeien. Zorg dat alles op maat gesneden wordt en je geen overlap hebt. Als laatste rol je de sedum mix matten ook weer haaks uit. Je kunt starten met de zijkanten en uitrollen naar het midden. Snijd waar nodig bij of vul eventuele kale plekken op met resten van de matten. Voor de waterdoorlatende afwerking kun je de randen van het dak weer gelijkmatig vullen met grind.

Tip! Breng je een groen dak aan in een warme en/of droge periode? Vergeet dan niet om het dak regelmatig te bewaterend.

Een groen dak laten aanleggen

Een groen dak kun je uiteraard ook laten aanleggen. Dit is vooral een goede optie wanneer je een groter dak hebt, niet zeker bent of jouw dak geschikt is voor een groen dak of je het toch liever wil laten uitvoeren.

Hoeveel kost het en wat bespaar ik als ik het zelf doe?

Afhankelijk van de grootte van je dak kun je ervoor kiezen of een groen dak zelf aan te leggen of het te laten doen door professionals. Wanneer je zelf een groen dak aanlegt, zijn de kosten wat lager omdat je alleen materiaalkosten hebt. De kosten voor een sedumdak kunnen variëren van zo’n € 40 tot € 50 per m².

Een sedumdak laten aanbrengen door een professional kost tussen de € 40 en € 120 per m², inclusief montage en btw. De exacte prijs is afhankelijk van de kwaliteit van het dak, de dakbedekking, het aantal vierkante meters en de hellingshoek van het dak.

Rekenvoorbeeld bij een dak van 4 bij 4 meter (16m²): als je het zelf doet zijn de kosten 16 x € 40 = € 640. Als je het laat doen zijn de kosten gemiddeld 16 x € 80 = € 1280.

Een groen dak geeft lang plezier: de gemiddelde levensduur voor een sedumdak is 50 tot 70 jaar. Met de aanleg van een groen dak zorg je voor een betere leefomgeving voor jezelf, de dieren en jouw buurt. Een groen dak werkt geluiddempend, zorgt voor koelere zomers, verbetert de luchtkwaliteit én draagt ook nog eens bij aan biodiversiteit in de buurt.