Bloemen in geveltuintje

Wil je meer groen voor de voorgevel van jouw huis? Een geveltuintje is een mooie manier om planten en bloemen aan de voorkant van de woning te planten én zorgt ervoor dat regenwater beter wegloopt. Het is heel eenvoudig: je haalt slechts een aantal tegels weg langs de gevel en maakt daar een geveltuintje van.

Een geveltuintje is een smalle tuin langs de voor- of zijgevel van je huis, van ongeveer een stoeptegel breed. Deze zorgt ervoor dat het regenwater dat van de gevel afstroomt, beter wegloopt én dat je een groenere leefomgeving hebt. En: plant je een klimop in de voortuin, dan blijft de muur koel in de zomer en warm in de winter. Extra voordelig dus!

Let op!Wist je dat je samen met de buren een hele geveltuinstraat kunt maken? Dat geeft een gezellige, groene buurt én vergroot het aantal vlinders en vogels in de tuinen.

Hoe ga ik te werk?

Het maken van een geveltuintje is een redelijk makkelijke klus. Door een relatief kleine inspanning heb je veel plezier van extra groen in jouw leefomgeving. Wanneer je planten in de volle grond zet, hebben ze minder water nodig dan wanneer ze in een pot staan. Daarnaast kun je gemakkelijk bessen en wijnranken laten groeien, tegen de gevel. Leuk (en lekker) voor jezelf én voor de vogels. Wanneer je een koopwoning hebt, kun je sowieso een geveltuintje aanleggen. Heb je een huurhuis? Overleg dan eerst even met de eigenaar.

Een geveltuin aanleggen, doe je op de volgende manier:

  1. Verwijder een rijtje tegels. Over het algemeen mag een geveltuin maximaal 45 centimeter diep zijn en maximaal veertig centimeter de grond ingaan (daar liggen ook leidingen). Tussen de rand van de geveltuin en de rand van de stoep moet er nog minimaal 1,20 meter vrij zijn om te lopen.
  2. Onder de tegels ligt meestal geel zand. Verwijder dit zand, want dit is geen vruchtbare grond om planten in te zetten. Vul daarna het oppervlak met goede tuinaarde en compost. Je kunt de verwijderde stoeptegels gebruiken als opstaande rand langs de geveltuin. Zo voorkom je dat de stoep gaat verzakken.
  3. Tijd om de planten erin te zetten. Een klimplant bedekt de gevel snel en zorgt voor koelte in de zomer. Je kunt de klimplanten het beste zover mogelijk van de gevel afplanten, zodat de wortels meer water opvangen.
  4. Staat er veel zon op de voorgevel? Dan kun je kiezen voor lavendel, siergrassen, klimrozen of blauwe regen. In de schaduw zijn planten zoals de anemoon, varens en een clematis erg geschikt. Wil je meer weten over het kiezen van planten voor in uw geveltuin? In de folder van Huisje Boompje Beter vind je meer informatie hierover.

Een groot voordeel van de gevelbeplanting: insecten en kleine dieren kunnen zo veilig in het groen leven, omdat ze van tuintje naar tuintje kunnen lopen.

Hoeveel kost het en wat bespaar ik?

Een geveltuin zorgt ervoor dat het regenwater niet meteen in het riool, maar in het tuintje terecht komt. Daarnaast hebben planten die in de grond zitten, minder water nodig dan planten die in potten staan. Daarmee bespaar je dus op het water en krijg je er een mooie en groene omgeving voor terug. Door een klimop te planten, bespaar je wellicht nog wat op de energierekening in de winter, omdat deze plant warmte vasthoudt als de hele gevel bedekt is.

De kosten voor het beplanten van een geveltuin hangen erg af van de soorten planten en bloemen die je koopt en wilt planten. Bij diverse tuincentra vind je verschillende maten en soorten planten, bloemen en struiken.