Energiezuinige ventilatie

Wanneer je milieubewuster wilt leven en je je huis duurzamer wilt maken, is het belangrijk om de energiezuinige ventilatie daarin mee te nemen. Verse en frisse lucht in huis is goed namelijk voor je gezondheid. En: door terugwinning van warmte en de automatische regeling van de hoeveelheid schone lucht, houd je het energieverbruik bij ventileren zo klein mogelijk.

Er zijn verschillende manieren om het warmteverlies door ventilatie te verminderen. Dat ligt onder meer aan de ventilatie die je huis nu al hebt. Zo is er ventilatie met mechanische afvoer of via natuurlijke afvoerkanalen zoals roosters en klepraampjes. Wil je weten welke manier van ventileren bij jouw huis past? Doe dan de check op Milieu Centraal.

Let op!Wist je dat als je ramen of kozijnen vervangt, het een goed moment is om meteen ventilatieroosters in de nieuwe ramen of kozijnen te laten plaatsen?

Hoe ga je te werk met energiezuinig ventileren?

In huis zijn er verschillende ventilatiemogelijkheden om zo duurzaam mogelijk om te gaan met de energie. Zo zijn er zelfregelende roosters en zijn er warmteterugwinningsystemen. Het grote voordeel daarbij is: je hebt minder last van tocht en bespaart op je energierekening. Hieronder staan de diverse mogelijkheden op een rij.

Zelfregelende roosters

Zelfregelende roosters in kozijnen en ramen reageren op de winddruk. Wanneer er een harde wind staat, laten de roosters minder lucht binnen. De roosters buigen bij de binnenkomende lucht naar boven af, zodat je binnen geen koude luchtstroom voelt. Hierbij kun je kiezen tussen mechanische roosters met verende kleppen en elektronische roosters met een sensor die de luchtdruk voor je meet. Deze roosters zijn niet zo duur en eenvoudig te installeren. Ze kunnen in elk huis geïnstalleerd worden.

Warmte-terugwinning

Een ventilatie-unit met warmteterugwinning (wtw) is comfortabel omdat deze de binnenkomende lucht opwarmt met de warme lucht die naar buiten gaat. De units hebben meestal een CO2-meter (vraag gestuurd) die regelt hoe veel of weinig er geventileerd wordt. Een lokale ventilatie-unit regelt de ventilatie in één ruimte. Deze komt in de buitenmuur en zorgt in de kamer waarin hij hangt voor aanvoer van verse lucht en afvoer van de vervuilde lucht. Hierdoor is er minder energie nodig om je huis te verwarmen, omdat er minder koude lucht binnenkomt.

Zo’n unit is redelijk makkelijk in te bouwen, maar hiervoor kun je ook een erkend bedrijf inschakelen. Je kunt de ventilatie-unit in huizen installeren die natuurlijke of mechanische ventilatie hebben. Zorg er wél voor dat je de naden en kieren in je huis goed dichtmaakt, anders komt de koude lucht alsnog daar door naar binnen.

Centrale ventilatie box vervangen

In huizen met mechanische ventilatie is er een centrale ventilatie-unit die de lucht in het huis afvoert. Oudere units hebben vaak een ventilator op wisselstroom. Om stroom te besparen, kun je die laten vervangen door een ventilator op gelijkstroom. Schakel hier een professioneel bedrijf voor in. Wil je weten welke soort ventilator je nu hebt? Neem dan contact op met de fabrikant van de ventilator.

Het is ook mogelijk om het mechanische ventilatiesysteem vraag gestuurd te maken. Hiermee reguleert het systeem zelf de hoeveelheid verse lucht die nodig is in de ruimtes. De CO2- en vochtsensoren meten dat in de ruimtes in je huis.

Balansventilatie

De laatste optie is balansventilatie, maar deze vorm van ventilatie is vooral aan te raden als je je hele huis gaat verbouwen. Het systeem voert evenveel lucht aan als af en er zit vaak een warmteterugwin-unit in. Je kunt balansventilatie nog zuiniger maken met sensoren die CO2 en vocht meten. Zo ventileer je niet meer dan noodzakelijk.

Onderhoud

Check de filters en roosters met enige regelmaat op vuil. Ook is het verstandig om één keer per jaar een installateur je ventilatiesysteem te laten controleren.

Hoeveel kost het en wat bespaar ik?

Zelfregelende roosters kosten per meter ongeveer € 150,-.

Een lokale ventilatie-unit met warmteterugwinning en CO2-sensor kost gemiddeld € 2.450,-. Met het plaatsen ervan, kost het zo’n € 3.500,-. Je bespaart hiermee ongeveer € 100,- per jaar op je gasverbruik, maar dat verschilt per huistype.

Een centrale ventilatiebox vervangen kost ongeveer € 400,- (inclusief uurloon en btw). Je bespaart er ongeveer € 30,- per jaar mee. De ventilator gaat zo’n 15 jaar mee, dus verdien je de kosten hiermee terug.

De ventilatie vraag gestuurd maken, kost tussen de € 3000,- en € 4.500,-, afhankelijk van het systeem en de hoeveelheid sensoren. Het plaatsen van sensoren in je hele huis voor de balansventilatie kost ongeveer € 4000,-.