Douche-wtw (warmteterugwinning)

Een douche-wtw (warmteterugwinning) gebruikt de warmte van het wegstromende douchewater om het koude leidingwater dat naar de douche toegaat, alvast voor te warmen. Zo heeft de cv-ketel minder energie nodig om het water verder op te warmen naar jouw douchetemperatuur. Hierdoor verbruikt je cv-ketel dus minder gas en bespaar je op je gasrekening.

Om de warmte van het douchewater terug te winnen, heb je een warmtewisselaar nodig. In deze wisselaar stromen warm en koud water gescheiden van elkaar, in tegengestelde richting. Doordat het koude water langs het warme stroomt, krijgt het al veel warmte mee. De warmtewisselaar is zo gemaakt dat het wegstromende water niet mengt met nieuw aangevoerd water. Het voorverwarmde water gaat naar de mengkraan van de douche en/of naar de combiketel of boiler.

Let op!Wist je dat je bij een gemiddelde douchebeurt van bijna 9 minuten meer dan 50% van de energie voor het opwarmen van water kunt besparen?

Hoe werkt het?

De warmtewisselaar komt in de goot van je inloopdouche of in de afvoerpijp. Om deze wisselaar in te bouwen, is een kleine verbouwing nodig. Kies daarom een goed moment om ‘m te installeren. Bijvoorbeeld als je gaat verhuizen naar een nieuwbouwwoning of als je wilt verbouwen.

Je kunt op de website van Milieu Centraal controleren of jouw badkamer geschikt is voor een douche-wtw. Heb je een elektrische boiler? Dan is een douche-wtw een goede oplossing. Zo verbruik je minder energie. Douche je niet langer dan drie minuten? Dan is een douche-wtw niet rendabel. Deze heeft namelijk even tijd nodig om op te warmen.

Hoe installeer je de douche-wtw?

Om de douche-wtw te installeren, kun je het beste een installateur van Techniek Nederland inschakelen. Ze hebben ervaring met het plaatsen van een douche-wtw. Voor een douche-wtw heb je een thermostatische mengkraan nodig. Deze kraan zorgt voor een constante temperatuur van het douchewater.

De douche-wtw gaat zo’n dertig jaar mee. Het meeste materiaal is van metaal en dat is ook goed recyclebaar. Je houdt de douche-wtw goed schoon door er af en toe reinigingsmiddel doorheen te spoelen. Gebruik geen schuurmiddel in de douchebak.

Hoeveel kost het en wat bespaar ik?

Je hebt verschillende soorten douche-wtw’s. De douchepijp-wtw is de goedkoopste variant én zorgt voor de meeste besparing. Je kunt deze pijp alleen in een badkamer op een verdieping plaatsen. Een douchepijp-wtw kost ongeveer € 600. De besparing is afhankelijk van hoe vaak en hoe lang gedoucht wordt. Bij een huishouden van 3 personen die per persoon gemiddeld 9 minuten douchen, kan 140 m3 bespaard worden.

Als een douchepijp-wtw niet mogelijk is, dan is de douchegoot-wtw een optie. De horizontale warmtewisselaar zit dan in een speciale douchegoot. De kosten hiervoor zijn, afhankelijk van de uitvoering en situatie, tussen € 500 en € 1.400. De besparing is minder dan bij de douchepijp-wtw.

Met een douche-wtw hoeven je hr-ketel (hoog redendements ketel), warmtepomp of elektrische boiler minder hard te werken en verbruiken ze zo minder energie. Zo help je mee aan het verbeteren van het klimaat.

Subsidies en regelingen

Om een douche-wtw te laten installeren in je huis, kun je een energiebespaarlening afsluiten bij het Nationaal Warmtefonds.