Een slecht geïsoleerde woning verliest warmte via muren, ramen, vloer en dak. Om het toch comfortabel te hebben, gaat de thermostaat omhoog. Zonde van het geld en de energie. Er zijn veel materialen die dit energieverlies kunnen beperken, daarmee de energierekening kunnen verlagen en tegelijk het comfort van jouw woning verhogen. Goede isolatie is tevens de eerste stap naar een aardgasvrije woning.

Dakisolatie is één van deze mogelijkheden. Een dak zonder isolatie zorgt voor een groot warmtelek. Door het dak te bedekken met een isolerende laag houd je de warmte in huis beter vast en verbruik je dus minder energie. Daarnaast werkt isolatie in de zomer ook andersom: je houdt de warmte buiten en binnen blijft het lekker koel.

Let op!Wist je dat momenteel zo’n 80 procent van de woningen in Nederland al dakisolatie hebben, maar dit vaak een lage isolatiewaarde is? Er valt vaak nog veel winst te behalen.

Hoe ga ik te werk?

Dakisolatie is een goede klus om mee aan de slag te gaan wanneer je de zolder of het dak wil opknappen of verbouwen. Het dak van jouw woning kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. Gemiddeld duren de werkzaamheden één tot vier werkdagen.

Ga na wat voor soort dakisolatie mogelijk is voor jouw woning. Je kunt hier een gratis check doen. Via de checklist kun je direct zien wat de beste optie is, hoeveel de investering gemiddeld kost en wat het oplevert. Een goede dakisolatie is zo’n 13 cm dik en heeft een isolatiewaarde (Rc) van 4.

Zodra je weet wat de beste optie voor jouw woning is, heb je twee mogelijkheden: zelf het werk uitvoeren of een isolatiebedrijf benaderen.

Zelf het dak isoleren

Schuin dak binnenkant

Schuine dakisolatie is voor de handige doe-het-zelvers goed uit te voeren. Voor je begint is het belangrijk te controleren hoe het dak in elkaar zit en welke materialen zijn gebruikt. Het kan namelijk zijn dat je dampremmende folie of klimaatfolie nodig hebt om houtrot te voorkomen. Ga vervolgens na welk isolatiemateriaal geschikt is voor jouw ruimte. Staat alles gereed? Lees hier hoe je aan de slag kunt gaan.

Zoldervloer

Is de zolder enkel een opslagplaats en geen leefruimte? Dan kun je er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren in plaats van schuin dakisolatie. Zoldervloer isolatie is goedkoper en het bespaart net zoveel als dakisolatie. Je kunt met isolatieplaten werken of isolatiemateriaal tussen de vloerbalken aanbrengen en daar vervolgens vloerplaten overheen leggen. 

Let op! Als je een open zolder hebt, dan heeft zoldervloer isolatie geen nut.

Andere vormen van dakisolatie kun je het beste aan een professioneel bedrijf overlaten. Bij schuin dakisolatie aan de buitenkant wordt het dak verhoogd en is er daarom ook een nieuwe dakgoot nodig. Bij eigen installatie van een platdakisolatie is het risico op rottend hout groot.

Dak laten isoleren

Wil je aan de slag met een isolatiebedrijf? Start dan met het aanvragen van offertes om het aanbod te vergelijken.

Meer informatie nodig?

Het Regionaal Energieloket staat klaar voor al jouw vragen over isolatie via telefoonnummer 088-525 41 10.

Hoeveel kost het en wat bespaar ik?

Dakisolatie is een eenmalige investering, waar je jaarlijks profijt van hebt op de energierekening. Daarbij verhoogd isolatie de waarde van jouw woning. Als je zelf aan de slag gaat kost dakisolatie gemiddeld zo’n € 950 aan materiaalkosten. Laat je het door een isolatiebedrijf uitvoeren? Dan komt het neer op ongeveer € 4.300 voor een gemiddelde tussenwoning. Jaarlijks bespaar je zo’n € 700 aan energiekosten.

Wil je de kosten en baten van deze energiebesparende maatregel goed afwegen? Gebruik dan deze rekenmethode van Milieu Centraal.

Subsidies en regelingen

Investeringssubsidie Duurzame Energie

Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie (glas, dak, vloer, muur, gevel) en duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp).

Laag BTW tarief voor isolatiewerkzaamheden

Ga je aan de slag met een isolatiebedrijf? Voor vloer-, bodem-, dak- en gevelisolatie en het aanbrengen van isolatieglas geldt een laag btw-tarief op het arbeidsloon. Op de website van de Belastingdienst lees je hoe dit in zijn werk gaat.