Door jouw huis op een lage temperatuur te verwarmen, verbruik je minder energie en dat scheelt in de kosten. Hoe je dat doet? Om te beginnen: door de cv-ketel naar 50 graden te zetten. De meeste cv-ketels hebben een fabrieksinstelling van 80 graden. Door deze naar 50 graden te zetten, bespaar je op gas én het is net zo comfortabel.

In 2050 wil de Nederlandse overheid alle huizen van het aardgas af hebben. Dat betekent dat er andere vormen van verwarmen moeten komen. Eén van de oplossingen is het verlagen van de temperatuur van het verwarmingswater in de cv-ketel. In plaats van 70 tot 80 graden, gaat de cv-ketel dan naar 50 graden.

Wil je weten of jouw huis geschikt is voor deze warmtebesparing? Met deze test kom je er zo achter of jouw cv-ketel en woning in aanmerking komen. De woning moet in ieder geval redelijk tot goed geïsoleerd zijn. Hoe beter de isolatie is, hoe lager je de temperatuur kunt krijgen. En: hoe meer je uiteindelijk bespaart. Daarnaast moet de verwarming voldoende warmte af kunnen geven. Je kunt  eventueel een installateur vragen om te kijken of jouw radiatoren hiervoor geschikt zijn.

Let op!Wist je dat je de cv-ketel in één minuut naar 50 graden terugbrengt? Dat scheelt wel € 60 per jaar!

Hoe ga ik te werk?

Allereerst is het belangrijk om te testen of jouw huis klaar is voor het verwarmen op een lage temperatuur. Er is een online 50-gradentest die je kunt doen om te kijken of dit haalbaar is. Je verlaagt de temperatuur van de cv-ketel naar 50 graden en ervaart dan een week hoe de temperatuur in huis is. Dit omlaag zetten is zo gebeurd, maar mocht je meer willen weten, dan kun je deze video bekijken of hier meer informatie lezen. Het beste is om te testen in het winterseizoen als het koud genoeg is.

Let op! Het is belangrijk dat het huis goed geïsoleerd is. Heb je een woning met het bouwjaar 2000 of later? Of heb je jouw woning zelf nog beter geïsoleerd? Dan is het huis geschikt. Is dit niet het geval en wordt jouw woning niet warm genoeg op 50 graden? In de online test krijgt u advies voor jouw huis. Ook moet de verwarming voldoende warmte kunnen afgeven bij een lagere temperatuur. Dit komt in de test terug.

Wanneer jouw huis geschikt is voor lage temperatuur verwarming, kun je een warmtepomp laten installeren. De installatie duurt ongeveer een dag en je kunt hiervoor het beste een professionele installateur inschakelen.

Meer informatie nodig?

Het Regionaal Energieloket staat klaar voor al jouw vragen over energiebesparende maatregelen via telefoonnummer 088 – 525 41 10.

Hoeveel kost het en wat bespaar ik?

Je bespaart op de energiekosten, omdat je minder gas verbruikt bij een lagere temperatuur. Wil je een warmtepomp aanschaffen? Houd dan rekening met kosten tussen de € 2.500 en € 14.000, afhankelijk van de soort warmtepomp die je kiest.

Mocht jouw woning nog niet geschikt zijn voor lage temperatuur verwarming, dan kun je ervoor kiezen om een aantal investeringen te doen. Schakel hiervoor een vakman in:

  • Vervanging/uitbreiding van radiatoren: tussen de € 300 en € 2.200.
  • Vloer- of wandverwarming: kost al snel € 5.000.
  • Extra isolatie van het huis: afhankelijk van het isolatiemateriaal en de installatiekosten.

Subsidies en regelingen

Investeringssubsidie Duurzame Energie

Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie (glas, dak, vloer, muur, gevel) en duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp).

Energiebespaarlening

Wil je een warmtepomp of extra isolatie aanschaffen? Via de energiebespaarlening kun je tegen een gunstige rente een lening afsluiten voor energiebesparende maatregelen zoals dak-, vloer- en gevelisolatie, isolatieglas en een warmtepomp.