Door jouw huis op een lage temperatuur te verwarmen, verbruik je minder energie en dat scheelt in de kosten. Hoe je dat doet? Om te beginnen: door de cv-ketel naar 50 graden te zetten. De meeste cv-ketels hebben een fabrieksinstelling van 80 graden. Door deze naar 50 graden te zetten, bespaar je op stookkosten en gas én het is net zo comfortabel.

In 2050 wil de Nederlandse overheid alle huizen van het aardgas af hebben. Dat betekent dat er andere vormen van verwarmen moeten komen. Een eerste stap is om te zorgen dat je de hoeveelheid warmte die je nodig hebt verlaagd. Het verlagen van de temperatuur van het verwarmingswater in de cv-ketel is daarbij een goede eerste stap. In plaats van 70 tot 80 graden, gaat de cv-ketel dan naar 50 graden.

Let op!Wist je dat je de cv-ketel in één minuut naar 50 graden terugbrengt? Dat scheelt wel € 60 per jaar!

Wat zijn de voordelen?

Het verlagen van de temperatuur van de cv-ketel zorgt voor een daling van jouw gasverbruik. Door de cv-ketel terug te brengen naar 50 graden hoeft deze namelijk minder te verwarmen, omdat de ingestelde temperatuur sneller bereikt wordt.  Per jaar kan dit tot wel €60 schelen in jouw portemonnee!

Wanneer jouw woning nog steeds een prettige temperatuur heeft na het verlagen van de temperatuur van jouw cv-ketel betekent dit ook dat jouw woning geschikt is voor een (hybride) warmtepomp. Zo kun je jouw gasverbruik nog verder omlaag brengen en misschien zelfs jouw gasaansluiting helemaal afsluiten.

Hoe ga ik te werk?

Het omlaag zetten van de temperatuur is zo gebeurd. Voor elk type cv-ketel kan dit echter wel verschillen. Hiervoor kun je deze video van Milieu Centraal bekijken of meer informatie lezen op de website van Milieu Centraal.

Heb je een woning met het bouwjaar 2000 of later? Of heb je jouw woning zelf nog beter geïsoleerd? Dan is het huis geschikt. Zo niet, dan kun je dit het beste ervaren door het uit te proberen.

Verlaag hiervoor de temperatuur van de cv-ketel naar 50 graden en ervaar een week lang hoe de temperatuur in huis is. Het beste is natuurlijk om te testen in het winterseizoen, als het koud genoeg is. Komende winter kun je hiervoor ook deelnemen aan de Verwarmingstest van Milieu Centraal.

Blijft de temperatuur prettig? Dan kun je de cv-ketel op 50 graden laten staan. Wordt jouw woning niet warm genoeg op 50 graden? Dan zul je eerst andere aanpassingen moeten doen aan jouw woning voordat je de temperatuur van de cv-ketel kunt verlagen.

Hoeveel kost het en wat bespaar ik?

Met het verlagen van de temperatuur bespaar je op de energiekosten, omdat je cv-ketel minder gas verbruikt bij een lagere temperatuur. Wil je vervolgens een (hybride) warmtepomp aanschaffen? Houd dan rekening met kosten tussen de € 2.500 en € 14.000, afhankelijk van de soort warmtepomp die je kiest.

Mocht jouw woning nog niet geschikt zijn voor lage temperatuur verwarming, dan kun je ervoor kiezen om een aantal investeringen te doen. Schakel hiervoor altijd een vakman in. Een aantal mogelijke investeringen zijn:

  • Vervanging/uitbreiding van radiatoren: tussen de € 300 en € 2.200.
  • Vloer- of wandverwarming: ongeveer  € 5.000.
  • Extra isolatie van het huis: afhankelijk van het isolatiemateriaal en de installatiekosten.

De kosten voor een (hybride) warmtepomp en investeringen met isolatie zijn hoog. Echter, na de aanpassingen aan je huis gaan je maandelijkse kosten omlaag omdat je bespaart op je gasrekening. Afhankelijk van de situatie en het type warmtepomp, is deze in acht tot twaalf jaar terugverdiend. Een goede isolatie van de woning verdien je ook binnen enkele jaren terug en heeft bovendien nog meer voordelen. Je huis blijft niet alleen langer warm in de winter, maar ook langer koel in de zomer.

Subsidies en regelingen

Voor het verduurzamen van jouw woning zijn er een aantal subsidies en regelingen beschikbaar waar je gebruik van kunt maken.

Investeringssubsidie Duurzame Energie

Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie (glas, dak, vloer, muur, gevel) en duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp).

Energiebespaarlening

Wil je een warmtepomp of extra isolatie aanschaffen? Via de energiebespaarlening kun je tegen een gunstige rente een lening afsluiten voor energiebesparende maatregelen zoals dak-, vloer- en gevelisolatie, isolatieglas en een warmtepomp.

Meer informatie nodig?

Het Regionaal Energieloket staat klaar voor al jouw vragen over energiebesparende maatregelen via telefoonnummer 088 – 525 41 10. Ook is er de mogelijkheid tot het ontvangen van energieadvies door Energiebox. Zij geven onder andere advies af over hoe je de temperatuur van jouw cv-ketel kunt verlagen. Let op: deze adviseurs mogen zelf geen aanpassingen doen aan jouw keteltemperatuur.

Ontvang je liever ook een advies over grotere investeringen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp? Vraag dan een adviesgesprek aan bij vereniging Duurzaam Waalre. Dit kan via info@duurzaamwaalre.nl. De kosten om lid te worden van de vereniging bedragen €10,-.