Op deze pagina vindt u informatie rondom de aankomende verkiezingen.

Donderdag 23 mei 2019 Europees Parlement

Op donderdag 23 mei 2019 was de verkiezing voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Deze verkiezing wordt eens in de 5 jaar gehouden. Er bestaat binnen Europa geen uniforme verkiezingsprocedure voor het Europese Parlement. Ook de stemming vindt niet in alle lidstaten op dezelfde dag plaats. 

Uitslag per partij

De (voorlopige) uitslag per partij wordt bekendgemaakt op zondag 26 mei 23.00 uur via onze nieuwspagina. Dan zijn alle stemlokalen in Europa gesloten.

Uitslag per kandidaat

Op maandag 27 mei zijn alle uitgebrachte stemmen centraal geteld in Het Huis van Waalre (Koningin Julianalaan 19). De (voorlopige) uitslagen staan hieronder gepubliceerd:

Tellen van stemmen bijwonen

Wilt u kijken hoe de stemmen van de Europese verkiezingen worden geteld? U bent welkom bij de telmomenten op 23 en 27 mei.

Na sluiting van de stembureaus op 23 mei 2019 worden de stemmen van de Europese verkiezingen geteld op partijniveau. Dat betekent dat wordt geteld hoeveel stemmen elke partij heeft gekregen. Op maandag 27 mei worden de stemmen op een centrale locatie (Het Huis van Waalre) geteld op kandidaatniveau. Dan wordt duidelijk hoeveel stemmen elke kandidaat heeft gekregen. Beide telmomenten zijn openbaar. U bent dus welkom om hier als toeschouwer bij te zijn.

Tellen op partijniveau 23 mei

De stembureaus sluiten op de verkiezingsdag, 23 mei, om 21.00 uur. Daarna worden de stemmen geteld op partijniveau. Dit gebeurt op de stembureaus zelf. U kunt hiervoor vanaf 21.00 uur langsgaan om een kijkje te nemen. U kunt zich melden bij de voorzitter van het stembureau.

Tellen op kandidaatniveau 27 mei

Op maandag 27 mei worden alle uitgebrachte stemmen centraal geteld in Het Huis van Waalre. Op deze dag worden de stemmen geteld op kandidaatniveau. Ook hier kunt u komen kijken:

  • Wanneer: maandag 27 mei, vanaf 09.00 uur
  • Waar: Dommelzaal, Het Huis van Waalre, Koningin Julianalaan 19

Woensdag 20 maart Provinciale Staten en Waterschap de Dommel

Op 20 maart 2019 kon u uw stem uitbrengen voor de Provinciale Staten en Waterschap de Dommel.

Centraal tellen stemmen

De gemeente Waalre neemt in 2019 deel aan het experiment 'Centrale stemopneming'. Dit betekent dat de stemmen op een later moment worden geteld op een centrale locatie (Het Huis van Waalre). Doel van de centrale stemopneming is het telproces betrouwbaarder, transparanter en dus beter controleerbaar te maken.