Een scheiding verloopt niet altijd soepel. Soms is er sprake van enorm veel pijn en verdriet vanwege zaken die zich tijdens jullie huwelijk hebben voorgedaan. Hoe hard jullie het ook proberen, elke keer lijken jullie te belanden in oeverloze discussies die mogelijk uitmonden in uitbarstingen. Met alle gevolgen van dien, want de communicatie en het contact verslechtert. Jullie raken in een neerwaartse spiraal.

Samen hebben jullie kinderen en jullie merken dat ze eronder lijden. Soms merken jullie zelf dat jullie het belang van de kinderen uit het oog verliezen omdat jullie continu in de ‘vechtstand’ staan. Jullie vrezen dat er een vechtscheiding gaat komen, maar weten niet hoe dit te moeten doorbreken.

Tegenwoordig wordt er veel gesproken over ‘vechtscheidingen’. In dit woord ligt de nadruk op het woord ‘vechten’. Maar naast het conflict wat zich afspeelt, is er ook een enorm verlies. Dit is niet alleen het verlies van partner, gedeeltelijk verlies van de kinderen maar ook verlies van vertrouwen, bestaande financiële zekerheden, familie en vrienden, huis en haard etc. Met andere woorden: echtscheiding geeft verlies en zorgt voor rouw. Deze rouw beleven jullie vaak alleen, je (ex-)partner heeft hier geen weet van. Er wordt eenvoudig voorbijgegaan aan wat jullie beiden samen hadden en wat jullie beiden hebben verloren.”

Doel SCHIP-aanpak

Het doel van de SCHIP-aanpak is dat (ex-) partners zich weer met elkaar verbinden zodat ze daarna in staat zijn om samen te kunnen optrekken in hun gezamenlijk ouderschap.

Die verbinding is met de scheiding verbroken. Er moet een nieuwe connectie gemaakt worden met elkaar, vooral vanwege de kinderen. Dit is geen keuze maar bittere noodzaak. Jullie kunnen als partners scheiden maar niet als ouders. Kinderen zijn de dupe bij de echtscheiding. Kinderen van gescheiden ouders zijn kwetsbaar op school, lopen een groter risico op psychische problematiek, ontwikkelen mogelijk een minder goede band met hun ouders en hebben meer kans om later ook te gaan scheiden.

Nieuwe verbinding SCHIP-aanpak

Om de nieuwe verbinding als partners in ouderschap te bewerkstelligen, is het belangrijk om stil te staan bij dat wat verloren is gegaan. Stil staan bij de rouw. Het beschadigde HART moet worden geheeld, zodat het zich opnieuw kan openen. Want als jullie als ex-partners in staat zijn om samen te kijken naar de verliezen en de conflicten in de relatie, deze een plek kunnen geven, schoon schip kunnen maken, dan zijn jullie in staat om samen te werken in ouderschap.

Gecertificeerd SCHIP-behandelaar

Als licentiehouder en gecertificeerd SCHIP-behandelaar kunnen wij jullie begeleiden in het proces om jullie relatie af te sluiten om daarna het gezamenlijk ouderschap vorm te geven.

Op de website van SCHIPaanpak vind je nog meer informatie. De kern van de SCHIP-aanpak is aandacht voor rouw én herstel van vertrouwen.

Het PlusTeam heeft gecertificeerde SCHIP-behandelaren:

  • Esther Steinschuld
  • Sanne Timmers
  • Sjannie Beekmans
  • Marielle Loijen