Fietsen, wandelen en paardrijden

In, door en langs de gemeente loopt een veeltal van wandel-, fiets- en ruiterpaden. Er is dus volop mogelijkheid om op eigen gelegenheid van het Waalrese landschap te genieten.

Wandelen

Heerlijk wandelen in de prachtige natuur van Waalre! Waalre en de omliggende buurtgemeentes bieden heel veel wandelmogelijkheden aan. Een uitgebreid landelijk- of regionaal wandelroutenetwerk sluit aan op vele mooie wandelroutes in de gehele omgeving, met prachtige natuur- , heide- en vennen gebieden.

Wandelen via de knooppunten

U kunt uw eigen wandeling samenstellen via het knooppuntennetwerk. Bekijk de wandelroutes op de website van VisitBrabant.

IVN-paaltjes wandelingen

In de gemeente Waalre heeft het IVN enkele wandelingen uitgezet die zijn aangegeven door paaltjes met een gekleurde kop. Drie wandelingen worden aangeduid met blauwe koppen en één met witte kop.

Op de website van IVN Valkenswaard Waalre kunt u meer informatie vinden en zijn de folders en routes ook te downloaden.

Loondermolenpad (Natuurmonumenten)

Deze route van 6,2 km voert je door een uniek stukje Dommeldal, langs de Volmolen, de Dommel en door een prachtig landschap met cultuurhistorische elementen. Wandel langs de Dommel, speur er naar de ijsvogel en steek het water via enkele bijzondere bruggetjes over.

Bekijk de wandelroute Loondermolenpad op de website van Natuurmonumenten.

Fietsen en mountainbiken

In, door en langs de gemeente Waalre lopen talrijke recreatieve en ATB fietsroutes. Via prima bewegwijzerde fietspaden kunt volop genieten van het Waalrese landschap en/of van de bezienswaardigheden die Waalre rijk is. U komt onderweg terrasjes en fietscafés tegen, waar het heerlijk vertoeven is! Waalre is natuurlijk aangesloten op het fietsroutenetwerk van ZO Brabant waardoor u ook eenvoudig uw eigen weg door de gemeente en aansluitend natuurgebied kunt vinden.

Via de fietsknooppunten

Enerzijds kunt u via fietsknooppuntenkaart (verkrijgbaar bij de VVV’s) uw route uitstippelen. Anderzijds kan dat natuurlijk digitaal via de website van VisitBrabant. U kunt dan ook de horecagelegenheden of bezienswaardigheden aanklikken zodat u niets mist.

Mountainbikeroutes

In Waalre zijn enkele mountainbikeroutes aangelegd. Deze zijn ook onderling verbonden. Ook over de gemeentegrenzen zelfs tot in Limburg en België. Plan je route op de website van VisitBrabant.

Paardrijden

Lokale ruiterroutes

In Waalre zijn in 2016 de lokale ruiterroutes van in totaal 21 km in ere hersteld. Paden zijn opgeknapt en markeringen zijn aangebracht. De ruiters kunnen weer gebruik maken van de ruiterpaden in de mooie gemeentebossen. Deze 4 lokale ruiterroutes zijn op de kaart Ruiterpaden aangegeven.

Regionale ruiter- en menroute

Ook loopt er door Waalre de regionale ruiter- en menroute. Deze is makkelijk te volgen via de knooppunten. Lees meer over de routes op www.paardrijdenindekempen.nl.