Gemeente Waalre vangt vanaf 1 april tijdelijk 150 asielzoekers op

Geplaatst op woensdag 6 maart 2024

Er is in Nederland een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. In het aanmeldcentrum in Ter Apel is er te weinig ruimte om alle mensen op te vangen. Dit leidt tot mensonwaardige situaties. Om te helpen dit probleem op te lossen, gaat de gemeente Waalre vanaf 1 april 2024 kortdurend asielzoekers opvangen. De opvang duurt maximaal 12 weken en is voor maximaal 150 asielzoekers. Deze tijdelijke gemeentelijke opvang (TGO) komt op het voormalige Boerenbondterrein aan de Willibrorduslaan in Waalre.

Burgemeester Marcel Oosterveer:

Het college voelt de noodzaak om mensen menswaardig op te vangen. De nood is hoog en het aanmeldcentrum in Ter Apel is overvol. Het Rijk doet een uitdrukkelijk beroep op alle gemeenten om hun steentje bij te dragen. Wij nemen deze verantwoordelijkheid. Dit geeft ons de mogelijkheid om de regie te pakken en de opvang in te richten op een manier die bij de gemeenschap past en zo min mogelijk overlast veroorzaakt. Ik hoop dat Waalre onze tijdelijke bewoners warm verwelkomt, zoals we dat als gemeenschap ook in 2022 hebben gedaan.

Tijdelijke gemeentelijke opvang

Vanaf 1 april vangt de gemeente Waalre 150 asielzoekers op. De TGO komt op het voormalige Boerenbondterrein aan de Willibrorduslaan in Waalre. Voor deze locatie is gekozen omdat dit gebied op korte termijn geschikt kan worden gemaakt om een groep asielzoekers tijdelijk goed te huisvesten.

De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van de TGO. Vanaf het moment dat de asielzoekers arriveren, zijn er goede begeleiding, dagbesteding en duidelijke leefregels. Ondanks dat de praktijk laat zien dat dergelijke opvang doorgaans goed verloopt, zonder al te veel overlast, is er permanent toezicht en beveiliging aanwezig op de opvanglocatie.

Informatiebijeenkomst in het Huis van Waalre

Alle omwonenden van het Boerenbondterrein ontvingen woensdagochtend 6 maart een brief over de TGO met een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Deze informatiebijeenkomst vindt plaats op maandag 11 maart en is voor alle inwoners toegankelijk in het Huis van Waalre, Koningin Julianalaan 19, Waalre. De avond start om 19.00 uur en duurt tot 20.30 uur. Inwoners worden gevraagd zich aan te melden voor de informatiebijeenkomst.

Kijk voor meer informatie over de tijdelijke gemeentelijke opvang van asielzoekers in Waalre op waalre.nl/tijdelijkeopvang.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.