Waalre tekent convenant Schoon en Emissieloos bouwen

Geplaatst op maandag 1 juli 2024

Vandaag ondertekent gemeente Waalre het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Het convenant is belangrijk om bouwactiviteiten de komende jaren schoner, gezonder en stiller te maken. Met SEB werken we aan de verbetering van natuur (stikstof), klimaat (CO2) en gezondheid (fijnstof en stikstof).

In praktijk betekent dit dat wij bij bouw, sloop of renovatie aannemers vragen steeds vaker uitstootvrije (emissievrije) machines als generatoren, graafmachines en vrachtwagens in te zetten. Die werken dan elektrisch of op waterstof. Dat is prettiger en gezonder voor de omgeving en de bouwers zelf. Lichter materieel wordt daarbij eerder emissieloos dan zwaarder of specialistisch materieel. In het convenant staan afspraken die onze lokale en regionale bouwers duidelijkheid geven over wat zij de aankomende jaren kunnen verwachten en hoe zij zich hierop kunnen voorbereiden.

Subsidie

De overheid stelt tot en met 2030 subsidie beschikbaar voor bouwwerk-, voer- en vaartuigen met minder uitstoot. Voor ondernemers is er ruim 1 miljard euro beschikbaar. Dat geld wordt gebruikt voor schoner materieel, slimmer werken en innovatie van werkwijzen en technieken. Voor overheden is dit 180 miljoen euro. Daarmee kunnen we de extra kosten die bij emissieloos aanbesteden komen kijken, (deels) betalen.

Samen aan de slag

Het convenant werd vandaag getekend samen met 16 andere gemeenten en 5 organisaties als het Havenbedrijf Rotterdam, Schiphol en NL Ingenieurs. In oktober 2023 werd het convenant SEB al getekend door een aantal ministeries, alle provincies en waterschappen, een aantal grote gemeenten en de belangrijkste branche- en netwerkorganisaties in de bouw. Deze partijen vertegenwoordigen weer duizenden ondernemingen in Nederland. Wij sluiten ons daar nu bij aan.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.