Betaalbare zorg voor de toekomst? Dat vraagt nú om maatregelen

Geplaatst op dinsdag 28 mei 2024

Goede toekomstbestendig en betaalbare zorg is belangrijk voor iedereen. Helaas is er een landelijke trend waarin de kosten voor zorg en ondersteuning flink toenemen. Dit komt doordat we steeds ouder worden (dubbele vergrijzing) en een grotere zorgvraag. Deze kosten maken een steeds groter deel uit van onze gemeentelijke begroting en overschrijdingen zijn meer regel dan uitzondering.

Kees Vortman, wethouder Sociaal Domein: ‘We zien ook in de gemeente Waalre, dat als we nu niet ingrijpen, we de komende jaren fors uit de pas gaan lopen. Het is nú noodzakelijk om maatregelen te nemen om binnen de begroting te blijven en daarmee onze zorg en ondersteuning veilig te stellen voor de toekomst. Hiermee geven we ook direct uitvoering aan de opdracht van de raad om meer grip te krijgen op de uitgaven van het sociaal domein. De maatregelen dragen bij aan betaalbare zorg en blijvende ondersteuning voor inwoners die dat (tijdelijk) nodig hebben.’

Slimme inzet van zorg en ondersteuning

Door vooraf goed na te denken over de manieren van de inzet voor zorg en ondersteuning in preventief beleid, kunnen we beter zien wat er in de gemeente nodig is. Denk aan voortdurende monitoring van de uitgaven. Waar is het geld aan besteed? Ontvangen de juiste mensen passende zorg en ondersteuning? Hoe werken we samen? Wat is de behoefte? De gemeenteraad is op 21 mei akkoord gegaan met een maatregelenpakket op hoofdlijnen. De exacte uitvoering van de maatregelen is nog niet bekend, hierover vindt nog besluitvorming plaats.

Meer informatie

Zodra er meer bekend is over de maatregelen informeren we inwoners en (samenwerk) partners direct. We gaan met iedereen die het raakt in gesprek. Het uitgangspunt blijft dat onze inwoners de ondersteuning krijgen die bij hen past, voor nu en in de toekomst.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.