Grasaren groeien

Geplaatst op dinsdag 21 mei 2024

Vanuit natuurlijk oogpunt worden bermen en velden soms opzettelijk niet gemaaid. Dit zorgt ervoor dat er meer diersoorten, zoals insecten gebruik kunnen maken van de bloeiende kruiden en planten. Helaas groeien hier ook grasaren in. Deze grasaren kunnen grote overlast veroorzaken, met name voor huisdieren.

Grasaren zijn de scherpe zaden van een wilde grassoort en deze zaden hebben weerhaakjes. De stekelige delen van de aren kunnen afbreken en in de vacht van de hond blijven haken. Door hun scherpe punten in combinatie met het weerhaakeffect kunnen de aren via de huid in het lichaam van de hond terechtkomen. Grasaren kunnen voor vervelende beschadigingen en zeer pijnlijke infecties zorgen. Het lichaam beschouwt deze zaden als lichaamsvreemd materiaal en reageert hierop met een ontsteking.

Waar moet je op letten?

Er zijn verschillende signalen om in de gaten te houden.

  • Wanneer je hond een grasaar in het oor heeft gekregen kan hij met de kop gaan schudden of met de oren gaan klapperen.
  • Loopt je hond mank? Dan is het zomaar mogelijk dat een grasaar via de voet het lichaam binnen is gedrongen.
  • Een aar die via de huid tussen de tenen binnenkomt kan helemaal naar het bovenste deel van een poot kruipen, en daar dan voor problemen zorgen. Wanneer je hond ineens veel op een bepaalde plek tussen de tenen likt kan dit een aanwijzing zijn van een grasaar tussen de tenen.
  • Een grasaar in de neus kan niezen veroorzaken.
  • Wanneer een hond na een wandeling plots veel last heeft van een oog en daar met de poot in wil wrijven dan kan er een klein zaadje in het oog zitten. Kijk het oog dan direct na. Zie en vind je niets, maar blijft het dier met zijn poot aangeven dat er een irritatie zit? Neem dan direct contact op met de dierenarts. Deze kijkt dan, na het oog eerst tijdelijk verdoofd te hebben, met een speciale pincet het oog na.

Wat te doen tegen grasaren?

Grasaren groeien voornamelijk op velden en wegranden waar niet gemaaid wordt. Vermijd deze plekken zoveel mogelijk en controleer regelmatig de vacht en het vel van je hond om problemen te voorkomen. Vergeet daarbij niet de huid tussen de tenen na te kijken.
Let ook op signalen als zwellingen, ontstekingen en open wondjes waar vocht uit komt. Mocht je hond last hebben van een grasaar en lukt het niet deze in zijn geheel te verwijderen, neem dan contact op met je dierenarts.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.