Slachtoffers herdacht tijdens Nationale Dodenherdenking

Geplaatst op maandag 6 mei 2024

Afgelopen zaterdag, op 4 mei, herdachten wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog bij het beeld 'Bevrijding' aan de Iman van den Boschlaan. Twee minuten was heel Nederland stil.

Burgemeester Oosterveer opende de herdenking om 19.44 uur en hield een toespraak:

Beste Waalrenaren,

Vandaag komen we bij elkaar. Op deze dag van Nationale Dodenherdenking herdenken we. We herdenken de slachtoffers van oorlog en geweld. Zij die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Vrijheid die we dit jaar al 80 jaar mogen koesteren. Herdenken en vieren gaan hand in hand. Vandaag staan we daar samen bij stil.

Stelt u zich eens voor: 80 jaar geleden. Mei 1944 hadden we nog geen idee dat we later dat jaar bevrijd zouden worden. Een bevrijding waar iedereen naar snakte. Het geluid van vrijheid, hoorbaar in Waalre op 18 september 1944.

In de wereld van vandaag staat veel op het spel. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Democratische waarden staan onder druk. Oorlogen woeden in verschillende delen van de wereld en komen dichterbij. In een wereld die in beweging is, die letterlijk en figuurlijk gonst van het geluid, is stilte een zeldzaam iets. Terwijl stilte ervaren, het ergens bij stil staan, juist zo belangrijk is.
Stilte is niet slechts de afwezigheid van geluid. Het is een plek van rust, van kalmte in het midden van de chaos. Waar je je gedachten kan laten rusten. Waar ruimte is om te ademen en om te reflecteren. Stil te staan bij dingen die ertoe doen.

In stilte vinden we ook de kracht van verbinding. Door naar elkaar te luisteren. Niet alleen naar wat we zeggen, maar ook naar de betekenis achter de woorden. Stilte zorgt ook voor empathie en begrip.

Stilte kan ook confronterend zijn. Het confronteert ons met onszelf, met onze gedachten, onze emoties, onze twijfels. Het confronteert ons met elkaar, met onze verschillen en overeenkomsten. Maar juist daardoor kunnen we elkaar ook begrijpen en respecteren.

Het is belangrijk om nieuwsgierig te zijn naar anderen, naar hun verhalen. Om naar elkaar te luisteren. Elkaar te horen, te zien en te begrijpen. Elkaar heel te houden. Want alleen door verbonden te blijven, door naar elkaar te luisteren en elkaar te steunen, kunnen wij een hechte gemeenschap vormen en blijven.

Vandaag staan we niet alleen stil bij oorlogen van vroeger, maar juist ook bij oorlogen van vandaag. We denken aan mensen die huis en haard hebben moeten verlaten op zoek naar veiligheid. Aan vluchtelingen die wij op dit moment opvangen in Waalre en in andere gemeenten.

Laten we blijven luisteren naar elkaars verhalen, verhalen van oorlogsvluchtelingen en onze eigen geschiedenis. Laten we nieuwsgierig blijven, empathie tonen en de moed opbrengen om onze hand uit te steken naar anderen. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend. Het is een kostbaar bezit dat we moeten koesteren en doorgeven.

Laten we daarbij niet bang zijn voor stilte, maar laten we het omarmen. Laten we vandaag, te midden van al het lawaai, de stilte gebruiken stil te staan en om te verbinden.

Dank u wel.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.