Fietscursus voor senioren een groot succes

Geplaatst op maandag 6 mei 2024

Fietsen, dat verleer je nooit. En toch is gebleken dat een cursus fietsen op latere leeftijd erg zinvol is. In april deden 36 senioren mee aan de cursus veilig fietsen, een initiatief van de gemeente. In Aalst en in Waalre zijn er twee ochtenden georganiseerd in samenwerking met verschillende partners. De cursus is bedoeld om ongelukken met de fiets te voorkomen, en om een leven lang bewegen aan te moedigen. In twee bijeenkomsten in elk kerndorp hebben de deelnemers veel geleerd.

Tijdens de eerste bijeenkomst werd er een presentatie verzorgd door de Fietsersbond. Hierin werd informatie gegeven over de fiets zelf, over het gedrag in het verkeer en over verkeersregels. Zo werd het geheugen goed opgefrist. Ook is er een parcours gefietst waarbij de deelnemers meteen tips kregen van de cursusleider.

In de tweede bijeenkomst is er informatie gegeven over voeding. Deze presentatie werd verzorgd door het Dieetteam. En verder waren er fysiotherapeuten van B-fysic Knegt & Bungelaar die balans en beweeg testjes hebben gedaan met deelnemers. De bijbehorende scores gaven de deelnemers een eerste beeld van hun valrisico. Ook was fysiotherapie Beusen-Foudraine aanwezig om de deelnemers goed te begeleiden bij het fietsparcours. Want hoe beweeg je nou eigenlijk goed en veilig op de fiets? Er werd goed geoefend en er werden veel tips meegegeven.

Een fietsenmaker kon natuurlijk niet ontbreken in de cursus. Met wat snelle aanpassingen aan de fiets, konden de deelnemers weer veilig op- en afstappen. Ook kregen alle deelnemers een fietsspiegeltje die meteen gemonteerd werd.

Opbrengst

De deelnemers gingen enthousiast naar huis, met een informatietasje vol fietsoefeningen, gedragsregels, voedingstips, etc.

De deelnemers gaven aan veel nieuwe informatie te hebben gekregen over hoe ze veilig kunnen fietsen. De helft van de deelnemers gaf zelfs aan zich nu meer bewust te zijn van veiligheid in het verkeer, en zich nu zekerder en veiliger op de fiets te voelen. Daar doen we het voor!

Vervolg

Sinds 2023 heeft de gemeente Waalre vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord de opdracht om te werken aan valpreventie. Daarom stimuleert de gemeente het veilig fietsen tot op hoge leeftijd. De intentie is om deze cursus jaarlijks terug te laten komen. Hiermee willen we bereiken dat inwoners tot op late leeftijd blijven bewegen en gezond blijven.

Voor vragen of opmerkingen kan er contact opgenomen worden met Marieke Driessen, regisseur Gezond & Actief Waalre via gezond@waalre.nl.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.