Wonen, wonen met zorg en ontmoeten: het kan straks bij verpleeghuis ’t Laar en flats Malvalaan

Geplaatst op maandag 15 april 2024

Impressie zorgcomplex 't LaarWaalre bouwt voor een duurzame toekomst voor alle doelgroepen. Betaalbare en duurzame woningen in een groene leefomgeving zijn daarom de uitgangspunten bij alle woningbouwplannen binnen de gemeente. Op dit moment zijn de voorbereidingen voor bouwproject ’t Laar en renovatie Malvalaan gaande.

Op locatie ’t Laar is een verpleeghuis gepland. Aan de Malvalaan worden drie bestaande flats gerenoveerd en uitgebreid. Hiermee creëert de gemeente Waalre in samenwerking met woningcorporatie Wooninc. en ouderenorganisatie Oktober woningen voor (kwetsbare) ouderen. We spelen hiermee in op de vraag van de markt. Daarnaast bevordert het realiseren van geschikte woonvormen voor ouderen, de doorstroming op de woningmarkt voor andere leeftijdsgroepen.

Woon-zorgcomplex voor 90 zorgbehoevende bewoners

Het voormalige zorgcomplex op locatie ‘t Laar is in 2021 gesloopt. Op deze locatie komt een verpleeghus voor 90 bewoners. In beginsel is het complex bedoeld voor bewoners die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Het nieuwe complex is ter vervanging van De Hoevenakkers in Waalre.

Beschermd buiten zijn

Het verpleeghuis zal bestaan uit een gestapeld gebouw met verschillende bouwhoogtes. Variërend van 1 bouwlaag oplopend tot vier bouwlagen. De binnentuin zorgt voor veel lichtinval in de zorgwoningen en biedt bewoners van het verpleeghuis de mogelijkheid om in een beschermde omgeving buiten te zijn. De binnentuin zal groen worden ingericht. Stichting Oktober is aan de slag met concrete plannen om het woon-zorgcomplex te realiseren.

120 woningen in flats Malvalaan voor senioren

De drie flats aan de Malvalaan van woningcorporatie Wooninc. worden verbouwd. Deze woningen zijn voor senioren bedoeld. Alle 120 woningen in de drie flats aan de Malvalaan, worden aangepakt en verduurzaamd. Op iedere flat komt een extra verdieping waar 7 woningen per flat worden toegevoegd.

Ontmoeten

Tussen het nieuwe zorgcomplex en een van de flats komt een ontmoetingscentrum voor de bewoners van de wijk. Oktober en Wooninc. zorgen hier in samenwerking met de wijk voor activiteiten voor de bewoners van het verpleeghuis, de flats en omwonenden. Ontmoeten en in contact blijven is erg belangrijk. Daarom is het doel om bewoners met elkaar te verbinden en activeren. Denk hierbij aan creatieve activiteiten, met elkaar koken, spel en beweging, muziek, koffie drinken, biljarten, de krant lezen en meer.

Duurzaam bouwen en wonen

Beide gebouwen worden duurzaam gemaakt. De constructie van het verpleeghuis wordt in hout opgetrokken. De woningen van de flats krijgen een energielabel van A+, nu is dat nog energielabel E/F. De bewoners gaan hier dus flink op vooruit. De flats worden een voor een aangepakt.

Het terrein rondom de gebouwen krijgt een nieuwe inrichting. Deze buitenruimte wordt voor omwonenden toegankelijk. Zo ontstaat er meer groene ruimte om doorheen te wandelen en naar het Winkelcentrum De Voldijn te gaan. Hiervoor wordt een landschapsinrichtingsplan opgesteld. Het parkeren en de groeninrichting wordt hierin uitgewerkt. We nodigen omwonenden en andere geïnteresseerden uit hierover mee te denken. Hierover ontvangen zij op een later moment bericht.

Planning

Aan de ontwikkeling van zowel de nieuwbouw voor Oktober als de renovatie inclusief mogelijke extra woonlagen door Wooninc. gaan wettelijke procedures vooraf. Momenteel loopt de procedure voor het vaststellen van het bestemmingsplan. Op 16 april aanstaande, wordt het bestemmingsplan oordeelsvormend aan de gemeenteraad voorgelegd. Op 7 mei neemt de raad een besluit over het plan. Hierna kan de omgevingsvergunning aangevraagd worden en kan nog dit jaar worden gestart met de werkzaamheden.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.