Stemmen voor Europese verkiezingen

Geplaatst op dinsdag 2 april 2024

Op 6 juni 2024 zijn de Europese verkiezingen. Dat betekent dat alle inwoners van de Europese lidstaten gaan stemmen voor de leden van het Europees parlement. Je mag stemmen in Nederland of in het EU-land waarvan je de nationaliteit hebt.

Stemmen in Nederland of in het EU-land waarvan je de nationaliteit hebt

Woon je in Nederland maar heb je de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie (EU)? Dan mag je stemmen in Nederland (het EU-land waar je woont) of in het EU-land waarvan je de nationaliteit hebt.

Als je ervoor kiest in Nederland te stemmen voor de verkiezingen, dan stem je voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Je moet je hiervoor registreren bij de gemeente waar je woont. Woon je in Waalre, dan doe je dat via het Y-32 formulier. Wanneer je dit formulier hebt ingevuld, mag je niet meer stemmen in het land waarvan je de nationaliteit hebt. Twee keer je stem uitbrengen mag namelijk niet.

Stuur het ingevulde Y-32 formulier op naar de gemeente via verkiezingen@waalre.nl of via de post naar Gemeente Waalre, Postbus 10.000, 5580 GA Waalre. Het formulier moet uiterlijk op 23 april 2024 bij ons binnen zijn. Stuur de volgende bijlage mee:

  • Kopie van jouw geldige paspoort uit Nederland of een ander EU-land, of
  • Kopie van jouw geldige rijbewijs uit Nederland of een ander EU-land, of
  • Kopie van jouw identiteitskaart uit Nederland, of
  • Kopie van een document waaruit jouw identiteit, nationaliteit, en verblijfsrechtelijke positie blijkt

Binnen 7 dagen besluit de gemeente of u in de gemeente Waalre, Nederland mag stemmen.

Stemmen vanuit het buitenland

Heb je de Nederlandse nationaliteit en ben je tijdens de Europese verkiezingen in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? En sta je nog wel ingeschreven in de gemeente Waalre? Dan kun je gewoon je stem uitbrengen voor de Nederlandse leden. Er zijn twee mogelijkheden om te stemmen:

  1. Je stemt via een schriftelijke volmacht. De aanvraag hiervoor verloopt via gemeente Waalre. Vul het formulier Model L8 in. De aanvraag moet uiterlijk 3 juni 2024 bij ons binnen zijn. Stuur het op naar verkiezingen@waalre.nl of via de post naar Gemeente Waalre, Postbus 10.000, 5580 GA Waalre
  2. Je stemt zelf per brief. Je moet een buitenlands postadres hebben. Je vraagt dit aan via de website van gemeente Den Haag. De volledige aanvraag, ondertekend en met kopie van het geldige Nederlandse identiteitsdocument, moet uiterlijk 10 mei 2024 ontvangen zijn.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.