Paspoortpiek in Nederland

Geplaatst op maandag 11 maart 2024

Wil je in de meivakantie op reis en moet je je paspoort of identiteitskaart verlengen? Dan is het verstandig om alvast (online) een afspraak te maken om je identiteitsbewijs te vernieuwen. Paspoorten en identiteitskaarten waren in 2014 voor het eerst 10 jaar geldig. Daarvoor was de geldigheidsduur van deze documenten 5 jaar. De eerste paspoorten en identiteitskaarten met een nieuwe geldigheid, verlopen in 2024. Hierdoor verwachten wij nu een forse stijging van het aantal aanvragen.

Wacht niet tot je identiteitsbewijs bijna verlopen is

We bereiden ons voor op de paspoortpiek. We maken voldoende ruimte voor afspraken om een identiteitsbewijs te vernieuwen. Wanneer de piek is, is lastig te voorspellen. Dat komt omdat inwoners zelf bepalen wanneer ze hun paspoort vernieuwen. De meeste mensen maken pas een afspraak voor een nieuw paspoort kort voordat ze op vakantie gaan. Maar niet iedereen kan op hetzelfde populaire moment een afspraak maken. Het kan daarom voorkomen dat je geen afspraak kunt maken op een tijdstip dat voor jou handig is.

Langere levertijd reisdocumenten

Niet alleen bij de gemeentehuizen zorgt de paspoortpiek voor drukte. De organisatie die de reisdocumenten maakt, krijgt ook te maken met grote drukte. Dit zou kunnen zorgen voor langere levertijden van de identiteitsbewijzen.

Plan op tijd een afspraak om je reisdocument te vernieuwen

Maak op tijd een afspraak om teleurstellingen te voorkomen, of bel 040-2217395.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.