Vebego geeft tuintips voor het voorjaar

Geplaatst op maandag 26 februari 2024

In de gemeente Waalre zorgt Vebego voor het onderhoud aan het groen in de openbare ruimte. Met een voorzichtig zonnetje, groene knoppen al in de bomen… komt het voorjaar eraan. Ecoloog Erroll Kanters heeft daarom een aantal handige tuintips voor jullie op papier gezet. Wij hebben al zin om naar buiten te gaan!

Uitgebloeide plantenstengels zijn nuttig

Staan er nog uitgebloeide planten van de winter in je tuin? Laat ze lekker staan. Ze kunnen namelijk nog zaden bevatten die als voedsel voor vogels dienen. Daarnaast kunnen de vogels deze plantresten goed gebruiken bij het bouwen van een nestje.

Wil je toch wat uitgebloeide plantenstengels opruimen? Verzamel deze dan en leg ze in een rommelig hoekje van je tuin, waar je er geen last van hebt. Insecten die hierin overwinterd hebben kruipen er in het voorjaar uit. Zo belanden deze nuttige beestjes niet de GFT bak en helpen ze in de lente met het bestuiven van je planten en het verbeteren van je tuinbodem!

Vogels maken graag gebruik van hondenhaar voor hun nestje

Wist je dat? Chemische anti-vlooienmiddelen voor de hond zijn zeer giftig voor vogels en hun kwetsbare jongen. Vogels gebruiken het uitgevallen hondenhaar dat ze in de tuin vinden, graag voor hun nestje. Je kunt de haren na een borstelbeurt van je hond daarom het beste in de prullenbak gooien. Of als alternatief kun je natuurlijke anti-vlooienmiddelen gebruiken.

Ruim nu nog niet teveel op

Krijg jij in de lente meteen de ‘tuin-opruim kriebels’? Probeer ze zo lang mogelijk in te houden. Er kunnen nog koude dagen komen, waardoor insecten graag nog even tussen het gevallen blad wegkruipen. Die insecten zijn dan weer een lekker maaltje voor vogels en egels.

Ga alvast aan de slag met een insectenhotel

Nu is ook het perfecte moment om een insectenhotel te maken of op te hangen. Kies voor een degelijk model dat tegen weer en wind bestand is. Kies óf maak er een met zo veel mogelijk verschillende gaten en holtes. De bijen zullen je dankbaar zijn!

Het is tijd om te zaaien

Heb jij een balkon en wil je in de zomer bijvoorbeeld mooie bloemen of verse aardbeien? Deze zaden kun je nu al binnen zaaien in potjes. In mei kan je ze dan uitpoten in potten of bakken op je balkon! Kies voor biologische zaden om de natuur een handje te helpen.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.