Watertafels onder de Groene Kamer in Vitaal dorpshart Aalst

Geplaatst op dinsdag 30 januari 2024

Onder het toekomstige terras de ‘Groene Kamer’ maken we een grote waterberging. Hoofdaannemer v. Uijthoven realiseert samen met bedrijf Trewatin B.V. deze waterberging. Met een nieuw regenwaterstelsel onder de grond wordt al het regenwater naar de waterberging afgevoerd. Vervolgens wordt het water geleidelijk in de grond van de omgeving verwerkt. Bekijk een video over de watertafels op YouTube.

Het systeem van Trewatin helpt wateroverlast voorkomen bij de piekbuien die wij tegenwoordig kennen. Door het gescheiden regenwaterstelsel voert het regenwater niet af via het riool, maar wordt het teruggebracht in de omgeving waar het valt. Dit is beter voor de planten en droge omgeving en voorkomt wateroverlast. Daarnaast ontlasten we hiermee het vuilwaterriool.

Na de sloop van het noordelijk poortgebouw is een groot gat uitgegraven. Het gat wordt gevuld met zogenaamde ‘Watertafels’. De zijkanten van de tafels worden bekleed met gerecyclede matten, die het regenwater filteren en geleidelijk verwerken in de grond van de omgeving. De waterberging kan maar liefst 250 m3 water opslaan. Hiermee kan een grote bui op de daken en verharding in het centrum worden opgevangen. Bovenop de tafels wordt het terrassenplein de Groene Kamer gemaakt.

Leuk feitje: de matten zijn gemaakt van o.a. gebruikte schoenzolen.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.