Nieuwjaarsspeech

Geplaatst op vrijdag 5 januari 2024

Suzan van de GoorHet nieuwe jaar is begonnen. Op 4 januari sprak locoburgemeester Suzan van de Goor onderstaande nieuwjaarstoespraak uit. U kunt deze nieuwjaarstoespraak terugkijken via YouTube.

Beste Waalrenaren,

Allereerst wil ik u namens Burgemeester Oosterveer, de gemeenteraad, het college en alle medewerkers een gezond, gezellig en hoopvol 2024 toewensen. Burgemeester Oosterveer baalt ervan dat hij uitgerekend vandaag corona heeft en dus niet aanwezig kan zijn.

Dit gezegd hebbende is het fijn dat u hier vanavond aanwezig bent! Het is goed dat we elkaar hier ontmoeten in het Huis van Waalre om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Laten we hopen dat dit jaar weer meer rust en ruimte brengt, niet alleen voor elkaar en voor de Nederlandse politiek, maar ook voor de wereldvrede, iets wat in deze tijd zeker niet onbelangrijk is.

Overgang van 2023 naar 2024

We hebben de overgang gemaakt van 2023 naar 2024. Het knallende feest ter afsluiting van een bewogen jaar en een goed begin voor een nieuw jaar. Gelukkig verliep dat feest in onze gemeente zonder ongelukken en schade. En gelukkig ruimen inwoners van Waalre de volgende dag de rommel op straat op.

Waalre100

Vorig jaar was het een feestelijk jaar waarin we onze honderdste verjaardag vierden. Bij vele festiviteiten zijn we elkaar tegengekomen; Dat voelde goed. Ik kan hier een hele lijst van activiteiten, festiviteiten, ontmoetingen, groot en klein benoemen; Maar ik wil niemand te kort doen. Jullie staan er en regelen het als het nodig is; En daar kunnen wij als gemeente, maar zeker ook burgemeester Oosterveer alleen maar trots op zijn!

Inwoners en ondernemers bij elkaar in het Grand Cafe van het Huis van WaalreInclusieve samenleving

Iedereen doet ertoe in deze gemeente. Dat is duidelijk merkbaar. Ieder mens, ieder kind kan zich in onze gemeente ontwikkelen, op een van onze scholen, bij onze mooie sportclubs, bij de scouting, maar ook via andere culturele- en sportieve verenigingen en/of activiteiten. Ik geniet ervan als ik hoor dat onze sporters mooie resultaten hebben neergezet. Maar ook het “gewoon” sportief met elkaar bezig zijn op het voetbalveld, de tennisbaan of op een paard bij de manege. Dit brengt voor kinderen, de oudere jeugd, maar eigenlijk voor iedereen ontspanning en verbinding met elkaar. Hier word ik blij van; die verbintenis en inzet.

Ook een extra woord van aandacht voor de mensen die dit jaar een onderscheiding hebben gehad. Chapeau voor uw inzet en bijdrage aan onze Waalrese samenleving. Daar mag u best even voor klappen.

Terug- en vooruitkijken

Ondanks die grote betrokkenheid, noemden veel jaaroverzichten 2023 het jaar van de crises. Er gebeurde dan ook veel in de wereld….. de klimaatcrisis, de biodiversiteitscrisis, de stikstofcrisis, de wooncrisis, de vluchtelingencrisis; maar ook veel onrust en oorlogen. We denken aan de mensen in Oekraïne, Israël en de Gazastrook en ook de mensen in Jemen, Syrië, Afghanistan, Sudan Eritrea en andere landen. Veel mensen slaan voor het geweld op de vlucht en laten huis en haard achter. Crises uit 2022 liepen door in 2023 en ook komende jaren zullen ze niet zomaar opgelost zijn.

Maar laten we de hoop niet verliezen, hoop brengt licht, verlichting. Met jullie betrokkenheid, zie ik dat de basis goed is. We moeten alleen nog wat “hindernissen” nemen. Ik zie dit als onderdeel van de verandering waar we inzitten of eigenlijk is het als een stapel spullen op een hoek van de tafel of van je bureau: spullen die belangrijk zijn, en toch overduidelijk in de weg liggen, maar waarvan je nog niet weet waar je ze moet laten. En soms lukt het ook niet om die spullen alléén op hun plek te leggen. Daar hebben we elkaar voor nodig.

2024 zal dan ook zeker uitdagingen brengen, maar ik weet zeker dat we hier met het goede gesprek, het vertrouwen en het omzien naar elkaar ook weer vorm aan geven. Juist in onze kleine, maar fijne gemeente.

Ook hier kunnen we het verschil maken. Of het nu gaat om de verschillende omgevingsplannen, de bouw van woningen, aanpassingen van wegen en de openbare ruimte, de nieuwe omgevingswet, het omzien naar elkaar of visies die we gaan opstellen; het brengt ons uiteindelijk verder en we weten elkaar te vinden.

Het elkaar vinden, dat zien we ook bij festiviteiten waarbij vrijheid gevierd wordt, zoals in september als we vieren dat het 80-jaar geleden is dat wij bevrijd werden. Een mooi moment om stil te staan bij de vrijheden die wij hebben. Vrijheid en het vinden van elkaar brengt licht; en waar licht is verdwijnt duisternis. De wereld kan wel wat meer licht gebruiken.

Want wat betekent eigenlijk “Iedereen mag gezien worden…..” Wat betekent “Een veilig land” Wat betekent eigenlijk “ik wens u een voorspoedig 2024”.? Woorden die makkelijk uitgesproken worden, maar waar vaak niet over nagedacht wordt, achteloos gebruikt klinkt het als zo mooi. Maar wat is de boodschap erachter? Het is net zoiets als “licht” laten schijnen. Warmte bieden, inzicht brengen; Laten we als Waalrenaren het niet alleen bij woorden laten, maar handelen naar de woorden; Aandacht hebben voor elkaar en elkaar zien en horen!

Voor 2024 wens ik u allemaal een goed, gezellig, maar bovenal Gezond jaar; met uw dierbaren om u heen, mensen die u een handje kunnen helpen als dat nodig is, met organisaties en ondernemingen die klaar staan om jullie, de mensen in de gemeente Waalre, zich thuis te laten voelen. Zodat we elkaar kunnen blijven zeggen:

In Waalre voel ik me thuis. Laten we daarop proosten! Proost!

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.