Paspoort, rijbewijs of identiteitskaart gestolen of verloren

Geplaatst op dinsdag 4 juni 2024

Is je paspoort/identiteitskaart/rijbewijs gestolen of heb je deze verloren? Dan leg je eerst een verklaring van vermissing af bij jouw eigen woongemeente. Dit voorkomt fraude.

Ben je in het buitenland jouw paspoort of ID-kaart kwijtgeraakt? Meld dit dan zowel bij de plaatselijke politie als ook bij jouw eigen gemeente in Nederland. Een nooddocument krijg je alleen als het om een noodsituatie gaat. In dat geval kan je een noodpaspoort of een laissez-passer aanvragen bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het betreffende land.

Vermissing doorgeven

Wanneer je de vermissing hebt doorgegeven, registreert de gemeente het document als ‘vermist’, wat automatisch nationaal wordt gesignaleerd. Vanaf dat moment is het document niet meer geldig. Vervolgens kun je een nieuw document aanvragen bij jouw gemeente.

Document teruggevonden?

Wordt jouw document na een verklaring van vermissing teruggevonden, dan wordt de vermissing niet teruggedraaid. Het document blijft ongeldig. Je bent verplicht om het teruggevonden document in te leveren, zodat deze kan worden vernietigd. Dit voorkomt fraude. Het gebruiken van een teruggevonden document is strafbaar!

Online regelen

Een vermissing van jouw identiteitskaart of paspoort kun je online doorgeven. Een vermist rijbewijs kun je online melden via www.rdw.nl met jouw DigiD. Het rijbewijs is dan direct ongeldig. Na registratie van de melding, ontvang je hiervan een bevestiging. Vervolgens kun je een afspraak maken bij de gemeente om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Ook is het nog steeds mogelijk om de vermissing van het rijbewijs bij de gemeente door te geven. Dit gebeurt dan direct bij de aanvraag van het nieuwe rijbewijs. Maak een afspraak of bel 040-2282500.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.