Ondersteuning bij inkomensregelingen: Neem contact op met Toine Megens

Geplaatst op dinsdag 4 juni 2024

Laat jij geld liggen? Weet jij waar je recht op hebt? Duizelt de veelheid aan regelingen je? Of maak je je zorgen of je het financieel redt? Daar kan een deskundig en onafhankelijk adviseur je bij helpen; een persoon die gespecialiseerd is op sociaal juridisch gebied. Dat noemen we ‘sociaal raadsliedenwerk’. In Waalre is Toine Megens vanuit Lumens sociaal raadslid. Hij kan je helpen met informatie en ondersteuning over wetten, regelingen en voorzieningen. De gemeente Waalre werkt met Lumens samen zodat inwoners gebruik kunnen maken van inkomensondersteuning.

Als je bent aangewezen op een minimaal inkomen, dan ben je daarvoor ook afhankelijk van verschillende instanties, met ieder hun eigen regels en voorwaarden. Toine Megens vertelt je in vertrouwen waarop je recht hebt en helpt je hiervan gebruik te maken. Je kunt bij hem terecht met vragen over onder andere:

 • loon of uitkeringen
 • toeslagen (huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag)
 • sociale voorzieningen, zoals kinderbijslag of AOW
 • belastingaanslagen of invorderingen
 • beslaglegging en de beslagvrije voet
 • minimaregelingen, zoals de meedoenbijdrage, individuele inkomenstoeslag
 • inkomens- en voorzieningencheck
 • regelingen en voorzieningen bij veranderingen in leefsituatie
 • brieven van overheidsinstanties
 • huur- en woonzaken op juridisch gebied

Toine kan je ook doorverwijzen als dat nodig is, of je helpen met het schrijven van een brief of bezwaar als je dat zelf moeilijk vindt of niet kunt.

Hoe gaat het sociaal raadslid te werk?

Om een afspraak met Toine te maken, kun je bellen met Lumens 040-2193300 en kies voor optie 2. Dan belt Toine je zo snel mogelijk terug om een afspraak te plannen.

Toine gaat altijd eerst in gesprek met de inwoner om zijn of haar kant van het verhaal te horen. Daarna verschaft hij duidelijkheid, adviseert hij wat te doen en ondersteunt hij eventueel met het aanvragen van regelingen en het indienen van stukken. Als hij denkt dat iets onterecht afgewezen is, zoekt hij dit samen uit en dient eventueel bezwaar in.

Sociaal raadsliedenwerk is een onderdeel van het brede sociale werk. Het werk vraagt ook om specialistische juridische kennis en vaardigheden in het sociale domein. Een sociaalraadslid zoals Toine Megens, heeft deze kennis en ervaring.

Tip van Toine

Trek op tijd aan de bel. Nog voordat er echte problemen zijn. Op het moment dat je de brief krijgt dat je moet terugbetalen. Of op het moment dat je weet dat er iets gaat veranderen in je leven, maar je niet weet wat je allemaal moet regelen. Of als je denkt: ik heb iemand nodig die met mij samen kan kijken wat ik allemaal moet doen.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

 • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
 • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.