Verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni

Geplaatst op dinsdag 14 mei 2024

Op donderdag 6 juni zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat betekent dat je binnenkort jouw stem uit mag brengen. Met jouw stem beslis je mee over wie de nieuwe leden van het Europees Parlement worden. Hierdoor heb jij invloed op de besluiten die genomen worden in het Europees Parlement. En dus op hoe alles de komende jaren geregeld wordt. De voorbereidingen voor de verkiezingen zijn al in volle gang. Als je mag stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement, dan ontvang je vanzelf een stempas. Deze krijg je uiterlijk donderdag 23 mei thuisgestuurd. De kandidatenlijst wordt uiterlijk op dinsdag 28 mei thuisbezorgd.

Vervangende stempas aanvragen

Heb je je stempas na 23 mei niet ontvangen of ben je deze kwijtgeraakt? Dan kun je een vervangende stempas aanvragen via waalre.nl/verkiezingen. Dat kan tot maandag 3 juni tot 17.00 uur. Je kunt ook een vervangende stempas aanvragen op het gemeentehuis tijdens openingstijden van de afdeling Burgerzaken. Dit kan tot woensdag 5 juni tot 12.00 uur. Neem hiervoor je legitimatiebewijs mee!

Iemand machtigen om voor jou te stemmen

Ben je niet in de gelegenheid om zelf te gaan stemmen op donderdag 6 juni? Je kunt op twee manieren iemand machtigen om voor jou te gaan stemmen.

 • Onderhandse volmacht: Je kunt iemand onderhands machtigen door het invullen van de achterkant van je stempas. Deze persoon moet dan ook in de gemeente Waalre woonachtig zijn. Dit heet stemmen bij volmacht. Dit kan tot en met de dag van de verkiezingen.
 • Schriftelijke volmacht: Ben je langere tijd niet in Nederland? Of wil je iemand machtigen die niet in Waalre woont? Dan kun je een schriftelijke volmacht gebruiken. Je kunt deze al aanvragen voordat je de stempas hebt ontvangen. Het formulier voor het aanvragen van de schriftelijke volmacht kun je online aanvragen op waalre.nl/verkiezingen of bij de afdeling Burgerzaken. Je aanvraag moet uiterlijk maandag 3 juni om 17.00 uur door ons zijn ontvangen. Wij sturen dan een volmachtbewijs naar de gemachtigde.

Op deze locaties in Waalre kun je stemmen

De stembureaus zijn op 6 juni open van 7.30 tot 21.00 uur:

 • Het Huis van Waalre, Koningin Julianlaan 19
 • Sporthal Hoeveland, Meester Slootsweg 3
 • Het Klooster, Hoogstraat 8
 • Sporthal ’t Hazzo, Prunellalaan 7
 • Sporthal De Pracht A, De Pracht 3
 • Sporthal De Pracht B, De Pracht 3
 • Brede School Aalst, Maximiliaanlaan 1

Wij richten onze stembureaus zo in dat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Ook voor mensen met een lichamelijke beperking. In het stembureau kun je om assistentie vragen.

Ben je visueel beperkt en wil je daarvoor liever gebruik maken van een stemmal? Dan is het ook mogelijk om in de gemeente Eindhoven jouw stem uit te brengen. Bel hiervoor met de gemeente Waalre via 040-2282500 en vraag naar het team Verkiezingen. Je hebt dan wel een kiezerspas nodig. Hoe je die aanvraagt is ook te lezen op waalre.nl/verkiezingen.

In een andere gemeente stemmen

Als je in een andere gemeente wilt stemmen, heb je een kiezerspas nodig. Je kunt een kiezerspas online aanvragen vanaf donderdag 23 mei tot uiterlijk maandag 3 juni 17.00 uur. Aanvragen kan via waalre.nl/verkiezingen.

Meer informatie

Vergeet niet je legitimatiebewijs mee te nemen als je gaat stemmen. Als je je niet kunt legitimeren mag je niet stemmen. Meer informatie? Neem eens een kijkje op waalre.nl/verkiezingen of www.elkestemtelt.nl. Ook kun je contact met ons opnemen via 040-2282500.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

 • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
 • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.