Verkiezingen voor het Europees Parlement

Geplaatst op dinsdag 23 januari 2024

Op 6 juni 2024 zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Je kunt alleen stemmen als je de Nederlandse nationaliteit hebt. Of de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie (EU).

Stemmen

Je mag zelf bepalen in welk EU-land je gaat stemmen. In Nederland of in het EU-land van jouw nationaliteit. Ga je in Nederland stemmen? Dan kies je voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

Geen Nederlandse nationaliteit?

Ben je EU-burger? En woon je in Nederland, maar heb je niet de Nederlandse nationaliteit? Als je in Nederland wil stemmen moet je vooraf een Y-32 formulier invullen. Hiermee registreer je jezelf eenmalig bij jouw gemeente.

Met het Y-32 formulier verklaar je dat je niet ook in een ander land stemt. Anders zou je 2 keer kunnen stemmen voor het Europees Parlement. En dat mag niet. Ook verklaar je met dit formulier dat je niet van het kiesrecht bent uitgesloten.

Heb je de Nederlandse nationaliteit en woon je in Nederland? Dan is een formulier niet nodig.

Formulier inleveren

Stuur het Nederlandstalige formulier naar de gemeente waar je staat ingeschreven. De gemeente moet het formulier uiterlijk op 23 april 2024 hebben ontvangen. Stuur de volgende bijlage mee:

  • Kopie van jouw geldige paspoort uit Nederland of een ander EU-land, of
  • Kopie van jouw geldige rijbewijs uit Nederland of een ander EU-land, of
  • Kopie van jouw identiteitskaart uit Nederland, of
  • Kopie van een document waaruit jouw identiteit, nationaliteit, en verblijfsrechtelijke positie blijkt

Stuur het formulier met bijlage naar:

Gemeente Waalre
Postbus 10.000
5580 GA Waalre

Binnen 7 dagen besluit de gemeente of u mag stemmen.

Stempas

Als je mag stemmen, krijg je in mei 2024 een stempas van de gemeente. Met jouw stempas kun je stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement.

Registratie intrekken

Heb je jezelf eerder in Nederland geregistreerd voor de Europese verkiezingen? Maar wil je in 2024 stemmen in het EU-land waarvan je de nationaliteit hebt? Neem dan contact op met de gemeente om jouw eerdere registratie Y-32 in te trekken.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.